Eiropas valstis sadarbojas, lai novērstu cilvēku tirdzniecību

Eiropas Savienības karogs

Eiropas Savienība

Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonds

Projektu  “Efektīva novērošanas un izraidīšanas procesa realizēšana (1.posms)” (Nr. TSB/PMIF/2018/1) līdzfinansē Eiropas Savienība

 

Tesībsarga biroja eksperti sadarbojas ar sociālo rehabilitācijas pakalpojumu cilvēku tirdzniecības upuriem sniedzēju – biedrību “Patvērums “Drošā māja””

Atzīmējot Eiropas Savienības dienu pret cilvēku tirdzniecību, Eiropas Savienības Noziedzības novēršanas tīkls (EUCPN) un Eiropas valstis 2019.gada 17.oktobrī uzsāka cilvēku tirdzniecības novēršanas kampaņu, kuras galvenais mērķis ir uzrunāt cilvēkus, kuri iespējams ir kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem, kuriem ir nepieciešams atbalsts, palīdzība un aizsardzība.

 

Cilvēku tirdzniecība ir slēpts un sarežģīts noziegums. Noziegums, kura upuri visbiežāk paliek neredzami sabiedrībai, kuri paši bieži vien neapzinās, ka ir maldināti vai piespiesti, ka ar varu, viltu vai draudiem un šantāžu pakļauti ekspluatācijai un kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem. Bailes, kauns un vainas sajūta – tie ir iemesli, kāpēc cietušie neziņo par noziegumiem, un kāpēc nevēršas pēc palīdzības. Nereti cietušajiem trūkst iedrošinājuma vai vajadzīgās informācijas par viņu tiesībām, par to, kur kur doties un saņemt palīdzību.

Šīs informatīvās kampaņas mērķis ir informēt iedzīvotājus par to, ka viņi varētu būt vai kļūt par cilvēku tirdzniecības upuriem, par to, ka viņiem ir Eiropas Savienības mēroga tiesības, un kur viņi var atrast informāciju un vērsties pēc palīdzības, atbalsta un aizsardzības.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas apkopoto informāciju par cilvēku tirdzniecības upuriem, kopš 2014.gada Latvijā reģistrētas un palīdzība sniegta 138 personām, 20 ārzemniekiem un 118 Latvijas valstspiederīgiem, 48 – tika ekspluatēti Latvijā un 90 – ārvalstīs, galvenokārt, citās Eiropas valstīs. 15 bērni, 77 sievietes, 47 vīrieši. 36 upuri bija pakļauti seksuālai izmantošanai, 43 – piespiedu fiktīvām laulībā, 4 – piespiedu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanai, 2 – turēti kalpībā, un vairākums cilvēku tirdzniecības upuru – 53 – bija pakļauti piespiedu darbam.

EUCPN iniciatīvai pievienojušās Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Igaunija, Somija, Grieķija, Ungārija, Islande, Īrija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Spānija.

Katrs cilvēku tirdzniecības gadījums ir individuāls, katram cietušajam ir savs stāsts par to, kā viņš vai viņa nonācis verdzībā, izdzīvojis un kā no tās izkļuvis, tie ir smagi pieredzes stāsti, kas ir jāizstāsta, lai atveseļotos, lai dziedētu traumas – gan fiziskās, gan morālās, lai saņemtu atbalstu turpināt dzīvot, saņemtu kompensāciju par ciešanām un pārdzīvoto. Lai tas īstenotos, ir svarīgi zināt, kur meklēt vajadzīgo informāciju, konsultācijas, palīdzību, atbalstu un aizsardzību:

Interneta vietne www.cilvektirdznieciba.lv
Patvērums “Droša māja” (+371) 28612120 (24/7)
Centrs Marta 80002012 (darba dienās 10:00 – 18:00)
Valsts policija 110

 

Informatīvais kampaņas video

Informatīvās kampaņas kontaktpunkts Latvijā: Iekšlietu ministrija, Nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa, 67829674, lasma.stabina@iem.gov.lv