Noslēgusies jau otrā tiesu izspēle cilvēktiesībās

Šogad tiesībsargs jau otro gadu pēc kārtas aicināja Latvijas tiesībzinātņu studentus pieteikties tiesas procesa izspēlei cilvēktiesībās. Izspēles kāzusā bija risināmi jautājumi par tiesībām uz privāto dzīvi un tiesībām uz vārda brīvību.

Tiesas procesa mutiskajā daļā 29. aprīlī piedalījās 10 komandas. Piecas komandas bija no Latvijas Universitātes, divas no Rīgas Stradiņa universitātes un pa vienai no Daugavpils Universitātes, Biznesa augstskolas “Turība” un Valsts policijas koledžas. Izspēles fināls norisinājās Latvijas Republikas Satversmes tiesā, kuru tiesāja Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, tiesībsargs Juris Jansons, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis, Administratīvās apgabaltiesas tiesnese, Augstākās tiesas tiesneša pienākumu izpildītāja Anita Kovaļevska,  biedrības “Baltic Human Rights Society” valdes locekle Arina Melse, Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks, kā arī Satversmes tiesas tiesneša palīgs Andrejs Stupins.

Tiesībsargs vēlas pateikt lielu paldies visiem dalībniekiem, kas izspēlē godam cīnījās, gūstot neatsveramu pieredzi. Priecē tas, ka studenti ir gatavi sevi pierādīt, šādā cīņā ikviens ir uzvarētājs, gūstot iespēju ne vien uzlabot savas teorētiskās un praktiskās zināšanas un iemaņas, bet arī satikt Latvijā labi zināmus tiesību zinātņu ekspertus klātienē, neformālā vidē.

2017. gada tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās vietu sadalījums:

1.vieta – komanda “Carpe diem – carpe noctem” (dalībnieki Agnese Kapeniece un Kristers Losāns)

2.vieta – komanda “Verba docent, exempla trahunt” (dalībnieki Monta Krone, Kristiāna Bernāne un Emīls Jonins)

Pusfinālisti – komanda “Trīs gudrie cilvēki” (dalībnieki Ramona Karīna Hmeļņicka, Gabriela Šantare un Ivo Korņejevs) un komanda “Ja ir iespēja – tā ir jāizmanto” (dalībnieki Agrita Vindača, Laura Stoļarova un Marina Skorodihina).

Pateicības par dalību izspēlēs – komandai “LATGOLYS” (dalībnieki Ingūna Vorslova, Viktors Urkauskis un Alberts Baranovskis), komandai “Spēks ir darbojoties kopā” (dalībnieki Renalds Safonovs, Linda Reine un Karlīna Krīgale), komandai “Usus est magister optimus” (dalībnieki Artūrs Kurbatovs un Artūrs Skržinskis), komandai “Bona fide” (dalībnieces Karīna Tautkus, Arta Karloviča un Nanija Sprice), komandai “Omne principium grave” (dalībnieki Anna Patrīcija Mālere, Gunvaldis Leitens un Ieva Šņepste), komandai “Temīdas pusmāsas” (dalībnieces Ieva Reine, Gita Daukste un Nora Ventaskraste), kā arī komandai “Miers virs zemes” (dalībnieki Madara Laugale, Valdis Vāvers un Vadims Rakstiņš).

Pirmās vietas ieguvēji tika apbalvoti ar iespēju piedalīties ELSA Vasaras skolā cilvēktiesībās Portugālē. Tāpat fināla un pusfināla dalībnieki ieguva vērtīgas grāmatas, ko sarūpēja Latvijas Republikas oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” un Tiesu namu aģentūra. Īpašs paldies Latvijas Vēstnesim par iespēju fināla dalībniekiem un labākā citāta autorei, komandas “Ja ir iespēja, tā ir jāizmanto” dalībniecei Laurai Stoļarovai pasniegt dāvanā arī žurnāla “Jurista Vārds” abonementus.

Nominācijā “Labākā rakstiskā daļa” uzvarēja komanda “Verba docent, exempla trahunt”, kuras pārstāve Monta Krone ieguva arī balvu nominācijā “Labākais orators”. Par tiesu izspēles labāko citātu tika atzīts komandas “Ja ir iespēja – tā ir jāizmanto” dalībnieces Lauras Stoļarovas citāts:  “Es uz šo jautājumu nevarēšu atbildēt, jo es neesmu uz to tik ļoti ieciklējusies kā jūs, tiesa”.

Satversmes tiesas īpašo simpātijas balvu – prakses iespēju Satversmes tiesā – saņēma komandas “Trīs gudrie cilvēki” dalībniece Gabriela Šantare. Savukārt Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis komandas “Ja ir iespēja – tā ir jāizmanto” dalībniecei Agrita Vindača pasniedza vērtīgas grāmatas un pateicību par labo sniegumu izspēlēs.

Vērtīgu simpātiju balvu – dalību Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārā – pasniedza Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks. Šo balvu kā “domājošākais” dalībnieks saņēma komandas “Carpe diem – carpe noctem” pārstāve Agnese Kapeniece. Izspēles dalībnieki saņēma arī īpašās balvas no zvērinātu advokātu biroja “Rusanovs & Partneri”.

Saglabājot tradīciju, izspēles fināla dalībnieki izvēlējās, viņuprāt, Labāko tiesnesi, šogad nominācija tika Latvijas pārstāvei starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīnei Līcis.

Tiesu procesa izspēli cilvēktiesībās Tiesībsarga birojs organizēja jau otro reizi un plāno arī turpmāk piesaistīt ne vien uzņēmīgus un talantīgus studentus, bet arī turpināt sadarbību ar labākajiem ekspertiem. Izspēles mērķis ir sekmēt zināšanas par cilvēktiesībām un veicināt topošo profesionāļu interesi par šo tiesību jomu cerībā, ka daļa no jauniešiem par savu profesionālo specializāciju izvēlēsies cilvēktiesības.

 

Izspēles fotoattēlu galerija apskatāma šeit.