Sociālā atbalsta pasākumi darba devējiem, maznodrošinātajiem un personām ar invaliditāti ārkārtējās situācijas laikā

Ir pieņemti un spēkā stājušies grozījumi vairākos likumos, kas koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā sniedz atbalstu darba devējiem darbnespējas lapu apmaksai, paredz sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas nosacījumus trūcīgajiem un maznodrošinātajiem, kā arī pagarina termiņu, ja šajā laikā personas ar invaliditāti zaudē tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Grozījums likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteic īpašu slimības pabalsta izmaksas kārtību Covid-19 epidēmijas gadījumā, sniedzot atbalstu darba devējiem darbnespējas lapas apmaksas nodrošināšanā.

Ja darbiniekam no šī gada 22.marta līdz 30.jūnijam saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā būs izsniegta darbnespējas lapa, slimības pabalstu piešķirs un izmaksās par laiku no darbnespējas otrās dienas. Slimības pabalstu piešķirs 80 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Noteikts, ka šādā gadījumā izsniedzama darbnespējas lapa B, ko apmaksā valsts. Attiecībā uz slimības pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu, izmaksas periodu un pārmaksu spēkā būs līdzšinējā kārtība.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredz, ka ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, pašvaldība varēs piešķirt pabalstu. Valsts nodrošinās mērķdotāciju pašvaldībām izdevumu segšanai 50 procentu apmērā no personai piešķirtā pabalsta krīzes situācijā, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai trīs mēnešu periodā.

Grozījumi paredz arī to, ka gadījumā, ja trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei beigsies pašvaldības sociālā dienesta izsniegtās izziņas derīguma termiņš, tad tas tiks pagarināts uz ārkārtējās situācijas laiku un vienu kalendāro mēnesi pēc šīs situācijas beigām.

Paredzēts, ka ārkārtējās situācijas laikā persona, kurai no jauna nepieciešams noteikt trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu vai kura nonākusi krīzes situācijā, pašvaldības sociālajā dienestā vēršas attālināti, izmantojot e-pastu vai ievietojot iesniegumu tam speciāli paredzētā kastītē.

Savukārt, bezdarbniekus līdz 2020. gada 31. decembrim varēs iesaistīt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos, ko īsteno Nodarbinātības valsts aģentūra sadarbībā ar pašvaldībām. Šajos darbos ikmēneša atlīdzības apmērs ir 200 eiro un par iesaistītajiem bezdarbniekiem tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai.

COVID-19 krīzes regulējums paredz arī palīdzību cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ārkārtējās situācijas laikā būs iespējams saņemt asistenta pakalpojumu līdzšinējā apmērā.

Vienlaikus, ja ārkārtējās situācijas laikā personām ar invaliditāti beidzas invaliditātes dokumenta derīguma termiņš  un nebūs saņemts personas iesniegums un dokumenti atkārtotai invaliditātes ekspertīzes veikšanai, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) iepriekš izdotais lēmums par invaliditāti tiks pagarināts automātiski uz sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz jauna administratīvā akta izdošanai konkrētās personas lietā. Šāda kārtība būs spēkā laikā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, vai triju mēnešu laikā pēc tās atcelšanas vai noteiktā termiņa beigām.

 

Avots: Saeimas un Labklājības ministrijas sagatavotā informācija.