Tiesas procesa izspēle cilvēktiesībās 2016

Šogad Tiesībsargs, sadarbībā ar Eiropas Tiesību studentu asociāciju Latvijā jeb ELSA Latvia, pirmo reizi aicināja Latvijas tiesībzinātņu studentus pieteikties tiesas procesa izspēlei cilvēktiesībās. Tiesas procesa izspēlei kopā pieteicās un iesniedza rakstisko daļu 8 komandas, kas pārstāvēja gan Latvijas Universitāti, gan Daugavpils Universitāti, gan Latvijas Biznesa koledžu, gan arī Valsts policijas koledžu.

30.aprīlī notika tiesas procesa izspēles mutiskā daļa, kā arī tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās fināls. Izspēļu grafiki bija saspringti un līdz pat pusdienlaikam visas komandas rādīja savas zināšanas un argumentācijas prasmes. Pusdienlaikā, pēc tiesnešu vērtējumiem, tika paziņoti pusfināla dalībnieki, kuriem vēl sevi bija jāpierāda pusfināla izspēlēs. Pēc pusfināla sekoja fināla dalībnieku paziņošana un attiecīgi fināla izspēle, kas norisinājās Latvijas Republikas Satversmes tiesā. Izspēļu tiesneši bija vairāki sabiedrībā zināmi un atzinīgi novērtēti juristi un akadēmiķi, kā, piemēram, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, zvērināts advokāts un lektors Lauris Liepa, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele un vēl daudzi augsta līmeņa tiesību zinātņu eksperti.

Tiesībsargs vēlas pateikt lielu paldies visiem dalībniekiem, kas nenobijās un drosmīgi piedalījās izspēlēs, kas ir neatsverama pieredze un neaizmirstams piedzīvojums. Ir liels prieks, ka studenti ir gatavi piedalīties šādās izspēlēs un pierādīt sevi. Šajā gadījumā visi dalībnieki jau ir ieguvēji un uzvarētāji, jo viņiem bija iespēja gan uzlabot savas teorētiskās un praktiskās zināšanas, gan arī satikt Latvijā labi zināmus tiesību zinātņu ekspertus klātienē, neformālā vidē.

Taču izspēļu fināls norisinājās un tika noteikts arī uzvarētājs. Lūk, arī tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās vietu sadalījums:

1.vieta – komanda “Lorem Ipsum” (dalībniece Inita Čīma).

2.vieta – komanda “MKM” (dalībnieces Monta Krone, Kristiāna Bernāne un Maija Laure).

Pusfinālisti – komanda “Par draudzīgu Latviju” (dalībnieki Matīss Dzelve, Liene Liukiša, Edgars Buka), kā arī komanda “Raiņa bulvāra iedzīvotājas” (dalībnieces Sabīne Smilts, Sabīne Vilka, Annija Anna Roga).

Pateicības par dalību izspēlēs – komandai “Justitia omnibus” (dalībnieki Artis Kukulītis, Artis Aizupietis, Iveta Tauriņa), komandai “Septiņas reizes krīti, astoņas reizes celies” (dalībnieki Kaspars Šimkus, Artūrs Zubkovs, Simona Savicka), komandai “Dura lex, sed lex” (dalībnieces Katrīna Dališevska, Sanita Dregiša, Joanna Voino) un komandai “Diosa de la justicia” (dalībnieces Elizabete Torstere, Laura Kadile, Signe Skutele).

Pirmās vietas ieguvēja ieguva braucienu uz Strasbūru, uz Eiropas Cilvēktiesību tiesu, kā arī uz Eiropas ombudes biroju. Tāpat fināla un pusfināla dalībnieki ieguva vērtīgas grāmatas, ko izspēlēm sarūpēja Latvijas Republikas oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” un Tiesu namu aģentūra. Īpašs paldies Latvijas Vēstnesim par iespēju dažiem dalībniekiem pasniegt dāvanā arī pusgada abonementu žurnālam “Jurista vārds”.

Tāpat tika izvirzīta nominācija “Labākā rakstiskā daļa“, ko šajās izspēlēs ieguva komanda “MKM”. Nominācijā “Labākais orators” tika apbalvota komandas “MKM” pārstāve Monta Krone.

Izspēles fināla dalībniekiem tika dota iespēja arī izvēlēties nomināciju “Labākais tiesnesis“, kas šogad tika Satversmes tiesas tiesnesei Inetai Ziemelei.

Izspēles atbalstīja Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, kurš pasniedza arī savu simpātiju balvu. Satversmes tiesas simpātijas balvu – praksi Satversmes tiesā, ko saņēma komanda “Lorem Ipsum”, dalībniece Inita Čīma. Vērtīgas grāmatas tika piešķirtas arī otrās vietas ieguvējām – komandai “MKM”.

Kā viena no ļoti vērtīgām simpātiju balvām bija dalība Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārā, kas ir ilggadējs vairāku dienu seminārs, kas ietver deviņus saistītus priekšlasījumus, diskusijas un domnīcas, kurās iezīmē nākotnes izaicinājumu juridisko reljefu. Balvu pasniedza Arvīds Dravnieks, sabiedrībā zināms tiesību zinātņu eksperts un akadēmiskais mācībspēks. Balvu ieguva komandas “MKM” dalībniece Maija Laure.

Savukārt Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce komandas “MKM” dalībniecei Montai Kronei pasniedza vērtīgas grāmatas un pateicību par labo sniegumu izspēlēs.

Tiesu procesa izspēli cilvēktiesībās Tiesībsarga birojs organizēja pirmo reizi un plāno šo iedibināt kā labu ikgadēju tradīciju arī turpmāk. Izspēles mērķis ir sekmēt zināšanas par cilvēktiesībām un veicināt topošo profesionāļu interesi par šo tiesību jomu cerībā, ka daļa no jauniešiem par savu profesionālo specializāciju izvēlēsies cilvēktiesības.

Par tiesas procesa izspēļu cilvēktiesībās dalībnieku mundrumu rūpējās Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūts un dabīgais uzmundrinošais dzēriens no ābolu sulas un augu ekstraktiem “Don’t Sleep”. Paldies atbalstītājiem!

Tiesībsargs vēlreiz izsaka lielu paldies visiem dalībniekiem, atbalstītājiem, tiesnešiem un līdzjutējiem par dalību, palīdzību un pozitīvo enerģiju! Uz tikšanos nākamajā gadā, Tiesas procesa izspēlēs cilvēktiesībās 2017!