Tiesībsargs – desmit gadi cilvēktiesību sardzē

Trešdien 2017. gada 13. decembrī svinīgi atklās Latvijas Republikas tiesībsarga desmitgades konferenci. Tiesībsarga ikgadējā cilvēktiesību un labas pārvaldības konference noritēs jubilejas zīmē. Konferences atklāšanas pasākumā Rīgas Latviešu biedrības namā pulcēsies lūgtie viesi – valsts amatpersonas un tiesībsarga sadarbības partneri, lai vēstītu par cilvēktiesību aizsardzības mehānismu lomu, vietu un mijiedarbību ar citiem valsts varas elementiem. 

Tiesībsarga konferences atklāšanas pasākumu ar klātbūtni un runām pagodinās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Valsts amatpersonas ir aicinātas sniegt vēstījumu par to, kā Latvijā tiek nodrošināta cilvēka pamattiesību un brīvību aizsardzība, kāda ir ikviena varas elementa loma ne vien attiecībā uz cilvēktiesībām, bet arī mijiedarbību un ciešu sadarbību ar citam institūcijām.

Tiesībsargs: “Cilvēktiesību nodrošināšanai ļoti svarīga ir valsts institūciju simbioze, savstarpēja cieņa un vienota tiekšanās uz pilnību. Tiesībsarga birojs tiecas uz to, lai būtu kā cilvēktiesību polārzvaigzne, kura nekad neļaus nomaldīties, bet tieši pretēji – palīdzēs noturēties uz pareizā ceļa.”

Šo desmit darbības gadu laikā tiesībsargs ne tikai nostiprinājis savu pozīciju Latvijā kā uzticama, atvērta un ikviena cilvēka intereses aizstāvoša institūcija, bet arī veiksmīgi nodibinājis starptautiskas saites – aktīvi piedalās Eiropas un Pasaules līmeņa cilvēktiesību procesos.

Savukārt 14.un 15. decembrī Tiesībsarga biroja telpās Rīgā, Baznīcas ielā 25 noritēs konferences darba sesijas. Ceturtdien notiks diskusija par bērnu un jauniešu sociālās uzvedības korekcijas šī brīža situācijas izvērtējumu un nākotnes perspektīvām, kā arī labas pārvaldības principa ievērošanu valsts un pašvaldību iestādēs. Piektdienas tēma ietvers diskusiju par miruša cilvēka ķermeņa, audu un orgānu izmantošana medicīnā – tiks skatīti jautājumi par sabiedrības informētību un tiesiskā regulējuma atbilstību cilvēktiesību standartiem. 14. un 15. decembra pasākumus būs iespējams vērot tiešraidē www.tiesibsargs.lv.

Pielikumā atklāšanas pasākuma programma, tiesībsarga Jura Jansona runa un konferences darba sesiju programma.