Trauksmes cēlēju kontaktpunkta izveide – pa dārgo vai jēgpilno?

Izdabājot starptautiskam spiedienam par trauksmes cēlēju kontaktpunkta nepieciešamību, Latvija akli izdabā. Tā vietā, lai stiprinātu Valsts kancelejas un Valsts darba inspekcijas veiktspēju, kas līdz šim daļēji ar to jau ir nodarbojušās, tiek virzīta ideja par jaunas funkcijas uzdošanu Tiesībsarga birojam. Šāds risinājums ir dārgs un nejēdzīgs.

Trauksmes cēlēju kontaktpunkta funkcija ir jauna. Daļēji ar to līdz šim nodarbojās Valsts kanceleja (VK) un Valsts darba inspekcija (VDI). Ideja par trauksmes cēlēju kontaktpunktu veidot Tiesībsarga biroju tiesībsarga ieskatā ir dārga un nejedzīga. Tā vietā kapacitāte būtu jāstiprina VK un VDI, piešķirot tām papildu finansējumu un cilvēkresursus.

Ņemot vērā, ka VK un Pārresoru koordinācijas centra (PKC) funkcijas pārklājas, PKC būtu jāpievieno VK, līdz ar to būtu pieejami resursi, lai VK un VDI stiprinātu savu veiktspēju, tajā skaitā kļūtu par trauksmes cēlēju kontaktpunktu.

Ceturtdien, 27.10.2016. Valsts sekretāru sanāksmē plānots skatīt likumprojekts “Trauksmes cēlēju aizsardzības likums”. Savukārt tiesībsargs 25.10.2016. Valsts kancelejai ir nosūtījis vēstuli, kurā sniegts viedoklis par priekšlikumu virzīt Tiesībsarga biroju par trauksmes cēlēju kontaktpunktu, nepieciešamajiem resursiem un precizēto likumprojektu kopumā.