Noslēgusies jau ceturtā tiesībsarga tiesas procesa izspēle cilvēktiesībās

Šī gada 27. aprīlī tiesībsargs Juris Jansons ar uzrunu “cilvēktiesību talcinieki” sveica jau ceturtās tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās tiesnešus, dalībniekus un viņu atbalstītājus. Izspēle rīkota ciešā sadarbībā ar Latvijas Republikas Satversmes tiesu, kuras telpās kā ierasts notika arī izspēles fināls. Jau ceturto gadu pēc kārtas uzvarētāju komanda pārstāv Latvijas Universitāti.

Kā ik gadu tiesībsargs izspēlē aicināja piedalīties tiesību zinātņu studentus no Latvijas augstākās izglītības iestādēm, šogad izspēles kāzusā bija iekļauti jautājumi par bērnu tiesībām un tiesībām uz ģimenes dzīves neaizskaramību, kā arī skarti personu ar invaliditāti tiesību jautājumi.

Izspēlei bija pieteikušās kopā 15 komandas, no kurām 12 piedalījās mutiskajā daļā. Mutvārdu izspēlē sacentās pa vienai komandai no Valsts policijas koledžas (VPK), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) un Ekonomikas un kultūras augstskolas (EKA), kā arī astoņas komandas no Latvijas Universitātes (LU). Izspēles finālu Satversmes tiesas sēžu zālē tiesāja Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, tiesībsargs Juris Jansons, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis, Augstākās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska, Satversmes tiesas tiesneša palīgs Andris Pumpišs, Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere un Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks.

Tiesībsargs un izspēles rīkotāju komanda vēlas pateikties visiem dalībniekiem, kas uzdrīkstējās un ar lielu apņēmību piedalījās izspēlē. Jāuzsver, šādā cīņā ikviens ir uzvarētājs, gūstot iespēju ne vien uzlabot savas teorētiskās un praktiskās zināšanas un iemaņas, bet arī klātienē satikt vienus no izcilākajiem Latvijas tiesību zinātņu ekspertiem.

2019. gada tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās vietu sadalījums:

1. vieta – komanda “Susātivs” (LU, dalībnieki Ērika Gribonika un Germans Pavlovskis)

2. vieta – komanda “Atsaucīgo māmiņu forums” (LU, dalībnieces Sabīne Beļska, Līva Ozoliņa, Linda Vēvere)

Pusfinālisti – komanda “Nullum crimen sine lege” (RJA, dalībnieki Gints Kapteinis, Beāte Buža) un “Lai Temīda lemj” (LU, dalībnieki Linda Lielbriede, Adrija Rebeka Andruškēviča, Alvīne Paštore).

Pateicība par dalību izspēlē komandai “Apvienoto prātu līga (LU)”, “Hominum iura (RSU)”, “Likuma spēks (VPK)”, “Pāri visam – taisnība (LU)”, “Slazdotāji (LU)”, “Ubi ius ibi remedium (LU)” un “Viens likums viena taisnība visiem (EKA)”.

Pirmās vietas ieguvēji balvā saņēma iespēju piedalīties Eiropas Tiesību zinātņu studentu asociācijas ELSA Vasaras skolā cilvēktiesībās Portugālē. Tāpat fināla un pusfināla dalībnieki ieguva vērtīgas grāmatas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Tiesu namu aģentūras un Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas stratēģisko pētījumu centra, kā arī žurnāla “Jurista Vārds” abonementu sešiem mēnešiem, ko sarūpēja Latvijas Republikas oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis”.

Nominācijā “Labākā rakstiskā daļa” uzvarēja komanda “Susātivs”, savukārt balvu nominācijā “Labākais orators” ieguva komandas “Atsaucīgo māmiņu forums” pārstāve Sabīne Beļska.

Satversmes tiesas īpašo simpātijas balvu – Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedumu krājumus – saņēma komandas “Atsaucīgo māmiņu forums” dalībniece Linda Vēvere. Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līcis komandas “Atsaucīgo māmiņu forums” dalībniecei Līvai Ozoliņai pasniedza vērtīgas grāmatas par lielisko sniegumu izspēles finālā.

Publisko tiesību institūta īpašo balvu – dalību Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārā – komandas “Nullum crimen sine lege” dalībniekiem Gintam Kapteinim un Beātei Bužai pasniedza institūta direktors Arvīds Dravnieks.

Izspēles fināla dalībnieki izvēlējās Labāko tiesnesi, un šogad nomināciju ieguva Augstākās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska.

Tiesībsarga birojs, rīkojot tiesas procesa izspēli cilvēktiesībās, plāno arī turpmāk piesaistīt ne vien uzņēmīgus un talantīgus studentus, bet arī turpināt sadarbību ar izciliem tiesību zinātņu ekspertiem. Izspēles mērķis ir sekmēt zināšanas par cilvēktiesībām un veicināt topošo profesionāļu interesi par šo tiesību jomu, lai jaunie juristi cilvēktiesības izvēlētos par savu profesionālo specializāciju.