Pasniegta gada balva nevalstiskajām organizācijām par atbalstu personām ar invaliditāti

3. decembrī svinīgajā ceremonijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika pagodinātas un apbalvotas nevalstiskās organizācijas, kas aizstāv personu ar invaliditāti intereses un viņu tiesības dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Jau otro gadu tiesībsargs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” organizē konkursu “Gada balva personu ar invaliditāti atbalstam”. Konkursa mērķis ir atklāt labās prakses piemērus un sekmēt personu ar invaliditāti intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju darbību.

Nominācijā “Skaļākā balss” galveno balvu saņēma biedrība “Latvijas Paralimpiskā komiteja”, kas ar savām aktivitātēm veicina un slavē cilvēka, ar lielo burtu, panākumus sporta jomā. Nominācijas “Pakalpojumu nodrošinātājs” galvenās balvas ieguvējs ir biedrība “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns””, bet atzinības rakstus saņēma biedrība “Cerību spārni” (Siguldas pašvaldība) un Latvijas Cistiskās fibrozes biedrība (Viesītes pašvaldība). Aizstāvot tiesības uz pilnvērtīgu izglītību, nodibinājums “Fonds Nāc līdzās!” (Rīgas pašvaldība) saņēma galveno balvu, bet nevalstiskā organizācija “Ābeļziedi” (Pļaviņu novads) atzinības rakstu – nominācijā “Izglītības attīstītājs”.

Cilvēka cieņpilnai dzīvei ir nepieciešamas ne vien zināšanas, bet arī iespēja savas zināšanas un prasmes īstenot, strādājot sev tīkamu un atalgotu darbu. Mūsu valstī cilvēkam ar invaliditāti bieži vien ir sarežģīti atrast darbu. Nominācijā “Nodarbinātības veicinātājs” tika vērtēti projekti, kuru mērķis ir palielināt cilvēku ar invaliditāti izredzes nokļūt darba tirgū un atrast sev piemērotāko darba vietu. Šajā nominācijā galvenās balvas ieguvēja ir Liepājas Neredzīgo biedrība, bet atzinības rakstu saņēmēja – Insultu pārcietušo cilvēku un viņu radinieku psiholoģiskā atbalsta biedrība “Vigor” (Rīgas pašvaldība).

Nominācijas “Sociālā kampaņa” galvenā balva tika pasniegta nodibinājumam “Fonds Nāc līdzās!” (Rīgas pašvaldība) par projektu, kurā talantīgi bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām apliecināja sevi kā mūziķi, dzejnieki un fotogrāfi, darbojoties kopā ar nozaru profesionāļiem. Savukārt atzinības raksti tika piešķirti Cilvēku ar īpašām vajadzībām biedrībai “Motus Vita” (Rīgas pašvaldība) un organizācijai “Jaunatne ar misiju – Rīga” iniciatīva cilvēkiem ar kustību traucējumiem “Wings for Wheels” (Rīgas pašvaldība).

Nominācijā “Bērnu ar invaliditāti aizstāvis” žūrijai bija jāizvēlas no astoņiem pieteiktajiem projektiem. Galveno balvu ieguva biedrība “Cerību spārni” (Siguldas pašvaldība), savukārt atzinības rakstus – biedrība “Oranžais Stars” (Jelgavas pašvaldība), nodibinājums “Palīdzēsim.lv” (Krimuldas pašvaldība) un Latgales audžuģimeņu atbalsta biedrība “Muna Sāta” (Daugavpils pašvaldība).

Ikviens Latvijas iedzīvotājs un organizācija dalībai konkursā varēja pieteikt nevalstiskās organizācijas, kas palīdzējušas cilvēkiem ar invaliditāti. Šogad tika saņemti 30 pieteikumi sešās nominācijās (“Skaļākā balss”, “Nodarbinātības veicinātājs”, “Pakalpojumu nodrošinātājs”, “Izglītības attīstītājs”, “Sociālā kampaņa”, “Bērnu ar invaliditāti aizstāvis”).

Pieteikumus vērtēja konkursa žūrija, kuras sastāvā bija tiesībsargs Juris Jansons, Latvijas Nacionālas bibliotēkas direktors Andris Vilks, Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča, akadēmiķe un bērnu ārste Dace Gardovska, organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, Latvijas Radio žurnālists Aidis Tomsons.

Svinīgā gaisotnē labklājības ministrs Jānis Reirs izteica pateicību personībām, kas ar savu pašaizliedzību atbalstīja un pārstāvēja cilvēku ar īpašām vajadzībām intereses. Labklājības ministrijas atzinības rakstus saņēma Latvijas Paralimpiskās komitejas vadītāja Daiga Dadzīte un Paralimpiskās sporta iejādes trenere Olga Šellere, kā arī biedrības “Cerību spārni” valdes priekšsēdētāja Eva Viļķina un biedrības „Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” vadītāja Tamāra Vahļina.

NVO gada balvas pasākumā Valsts izglītības attīstības aģentūra pasniedza pateicības rakstus četrām profesionālās izglītības iestādēm – Jēkabpils agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienībai, Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālajai struktūrvienībai, Zaļenieku komerciālajai un amatniecības vidusskolai un Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālajai struktūrvienībai – par Erasmus+ mobilitātes projektu īstenošanu, sekmīgi iekļaujot personas ar speciālām vajadzībām.