Pirmo reizi tiesas procesa izspēle cilvēktiesībās – tiešsaistē

Šī gada 24. aprīlī Tiesībsarga birojs rīkoja tiešsaistes tiesas procesa izspēli cilvēktiesībās. Šis bija piektais – jubilejas – gads, kad norisinās izspēle cilvēktiesībās, un šogad bija vislielākais studentu pieteikumu skaits.

Izspēlēs piedalīties bija aicināti tiesību zinātņu studenti no visām Latvijas augstākās izglītības iestādēm, šogad izspēles kāzusā bija iekļauti pēdējā gada laikā aktuālie pulcēšanās brīvības ierobežojumi Covid-19 pandēmijas laikā.

Šogad tika saņemti 25 komandu pieteikumi, no kurām 12 piedalījās izspēles mutiskajā daļā. Septiņas komandas bija no Latvijas Universitātes (LU), divas  no Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA), un pa vienai komandai no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Biznesa vadības koledžas (BVK) un Biznesa augstskolas “Turība”. Izspēles finālu tiesāja Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, tiesībsargs Juris Jansons, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Augstākās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pasniedzējs un pētnieks doc. Edvīns Danovskis, Saeimas juridiskā biroja juridiskais padomnieks Mārtiņš Birģelis.

Tiesībsargs un izspēles rīkotāju komanda vēlas pateikties visiem dalībniekiem, kas uzdrīkstējās un ar lielu apņēmību piedalījās izspēlē. Jāuzsver, šādā cīņā ikviens ir uzvarētājs, gūstot iespēju ne vien uzlabot savas teorētiskās un praktiskās zināšanas un iemaņas, bet arī klātienē satikt Latvijas tiesību zinātņu ekspertus.

2021. gada tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās vietu sadalījums:

1. vieta – Rīgas Juridiskās augstskolas komandai “Tu dormis, tu perdis / Tu snaud, tu zaudē” (dalībnieces Paula Kellija, Elza Averčenko un Patrīcija Bodniece)

2. vieta – Latvijas Universitātes komandai “Likuma burts” (dalībnieces Beāte Petrone, Ieva Suseja, Signe Beāte Galzone)

Pusfinālisti – Rīgas Juridiskās augstskolas komanda “Super omnia veritas” (dalībnieki Aleksandra Aleksejeva, Paula Paidere un Sabīne Stirniņa) un Latvijas Universitātes komanda “Mantijas mantinieki”(dalībnieki Nils Aigars Pužulis, Elīna Sintija Lapiņa un Alma Vilma Gūtmane)

Pateicība par dalību izspēlē:

  • LU komandai “In curia” (dalībnieki Marjama Bagdasarjana, Anna Katrīne Sandlere, Aija Gžibovska);
  • LU komandai “Cēsinieki” (Konstance Rute Krieviņa, Niklāvs Alberts Ozoliņš un Agris Ratniks);
  • RSU komandai “Cilvēks ir ikviens indivīds” (dalībnieki Elīna Stašāne, Ernests Valainis un Dinija Salasgrāve);
  • LU komandai “Dāmas melnā” (dalībnieces Samanta Kolpaka un Kitija Koroševska);
  • LU komandai “Ierobežojumu putenis” (dalībnieki Juris Luksts, Anete Gregersone un Reinis Ivanovs);
  • Biznesa vadības koledžas komandai “Cilvēktiesības nav bizness!” (dalībnieces Santa Survila, Zanda Ozoliņa un Līga Dimante);
  • LU komandai “Draugi, būs labi!” (dalībnieces Beāte Ubagovska un Annija Spruģevica);
  • Biznesa augstskolas “Turība” komandai “Blice” (dalībnieki Patrīcija Peimane, Rainers Ļaksa un Aless Stepanovs).

Pirmās vietas ieguvēji balvā saņēma iespēju piedalīties Utrehtas Universitātes tiešsaistes kursā cilvēktiesībās. Komanda “Likuma burts” ierindojās godpilnajā 2. vietā, balvā iegūstot dalību Tartu Universitātes 9. Martenas Vasaras skolas kursā starptautiskajās tiesībās. Šī komanda uzvarēja arī nominācijā “Labākā rakstiskā daļa”.

Fināla dalībnieki ieguva arī žurnāla “Jurista Vārds” abonementu un pusfinālisti saņēma vērtīgas grāmatas, ko sarūpēja Latvijas Republikas oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” un Tiesu namu aģentūra.

Nominācijā “Labākais orators” laurus plūca Beāte Petrone no komandas “Likuma burts”.

Satversmes tiesas īpašo simpātijas balvu saņēma komandas “Tu dormis, tu perdis” dalībniece Paula Kellija, savukārt Augstākās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska no savas puses sveica un apbalvoja Beāti Petroni.

Kā ik gadu arī Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce sumināja kādu no dalībniekiem, šogad tā bija Ieva Suseja no LU komandas “Likuma burts”.

Īpašu simpātiju balvu – dalību Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas seminārā – pasniedza Publisko tiesību institūta direktors Arvīds Dravnieks. Šogad balvu saņēma dažādu komandu pārstāves – Elīna Sintija Lapiņa, Ieva Suseja, Paula Paidere un Paula Kellija.

Izspēles fināla dalībnieki savukārt izvēlējās Labāko tiesnesi, un šogad nomināciju ieguva Anita Kovaļevska.

Tiesībsarga izspēles mērķis ir sekmēt zināšanas par cilvēktiesībām un veicināt topošo profesionāļu interesi par šo tiesību jomu, lai jaunie juristi cilvēktiesības izvēlētos par savu profesionālo specializāciju.