Tiesībsarga viedoklis par dīkstāves pabalsta minimālā sliekšņa noteikšanu

Šodien, 23.aprīlī, valdība lems par dīkstāves pabalsta zemākā sliekšņa apmēru, kas plānots 130 eiro mēnesī, un to maksātu arī uzņēmumiem, kuri līdz šim neatbilda kritērijiem, līdz ar to vienlaikus atsakoties arī no citiem ierobežojumiem pabalsta saņemšanai. Ieviešot atbalsta apmēra slieksni, tiktu noteikts, ka pabalsta apmērs nevienam nevarētu būt zemāks par 130 eiro.

Tiesībsargs ir iepazinies ar Labklājības ministrijas sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par dīkstāves palīdzības pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība” un Kultūras ministrijas izteiktajiem iebildumiem par noteikumu projektu. Saskaņā ar noteikumu projektu dīkstāves pabalstam joprojām nekvalificējas patentmaksātāji un tās pašnodarbinātas personas, kuras 2019. gada divu pēdējo ceturkšņu periodā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas deklarējusi mazāk kā vidēji 20 eiro apmērā mēnesī.

Tiesībsargs pilnībā pievienojas Kultūras ministrijas iebildumiem un jau iepriekš ir vērsis valdības uzmanību, ka nav taisnīgi, ka personas, kas darbojušās valsts atzītos nodokļu režīmos, šobrīd ārkārtas situācijas laikā, tiek atstātas bez jebkāda atbalsta, tādējādi tiesībsargs aicina valdību ņemt vērā Kultūras ministrijas izteiktos priekšlikumus.

Tomēr tiesībsargs nesniedz saskaņojumu valdības ieplānotajam dīkstāves pabalsta zemākā sliekšņa apmēram, proti 130 eiro, jo jau iepriekš tiesībsargs, apstrīdot un iesniedzot Satversmes tiesā pieteikumu par Ministru kabineta noteikumiem par valstī noteikto trūcīguma līmeni, ir vērsis valdības uzmanību, ka ar  tādu sociālā atbalsta lielumu nav iespējams nodrošināt cilvēka pamatvajadzības pienācīgā apmērā.