Tiesībsargs atbild: Vai ir iespējams izvēlēties, kuru Covid-19 vakcīnu saņemt?

Tiesībsargs ir saņēmis personas iesniegumu, kurā jautā – vai ir iespējams izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt. Atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir skaidrojis – kamēr vakcīnas ir pieejamas ierobežotā daudzumā, nav iespējams izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt.

Tāpat SPKC ir norādījis, ka vakcīnas, kas šobrīd apstiprinātas lietošanai Latvijā (Pfizer-BioNTech vakcīna Comirnaty, Moderna un AstraZeneca vakcīnas), ir ar līdzvērtīgi augstu drošumu un ar pierādītu efektivitāti simptomu novēršanā.

 

Noteicošie faktori vakcīnu pieejamībai vakcinācijas punktos būs:

 

  • konkrētu vakcīnu pieejamība Latvijā;
  • vakcinējamo skaits konkrētajā vakcinācijas punktā;
  • loģistikas apsvērumi.

 

Pirms vakcinācijas procedūras paredzēts veselības stāvokļa novērtējums, ko veic kompetents ārsts. Ārsts izvērtēs katra cilvēka veselības stāvokli un noteiks, kura vakcīna ir piemērota. Gadījumā, ja ir alerģija pret kāda ražotāja vakcīnas komponentēm, cilvēku aicinās vakcinēties uz to vakcinācijas punktu, kur izmanto ārsta noteikto vakcīnu.

Tiesībsargs vēlas atzīmēt, ka gan Eiropas Zāļu Aģentūras eksperti, gan Latvijas Imunizācijas valsts padomes eksperti rekomendē Oksfordas universitātes un farmācijas kompānijas “AstraZeneca” izstrādātās vakcīnas lietošanu Covid-19 slimības novēršanai visu vecuma grupu cilvēkiem, sākot no 18 gadiem. Vakcīna ir droša un nodrošinās aizsardzību arī cilvēkiem pēc 55 gadu vecuma.

Gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs notika aktuālas diskusijas par AstraZeneca vakcīnu drošumu un efektivitāti cilvēkiem vecuma grupā virs 65 gadiem. Bija izskanējis, ka AstraZeneca vakcīna ir “gandrīz neiedarbīga” un rezultāti nav iedrošinoši cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma. Taču šāds paziņojums balstījās uz mazo šajā vecuma diapazonā iekļauto pētījuma grupu. Proti, tikai 13 % no klīniskajos pētījumos iekļautajiem cilvēkiem bija vecāki par 65 gadiem. Oksfordas universitātes zinātnieki savā skaidrojumā norādīja, ka nevēlēšanās “AstraZeneca” vakcīnas izmantot gados vecākiem cilvēkiem pamatā ir bažas par tās efektivitāti. Tajā pašā laikā vakcīnas efektivitāte netiek apšaubīta, bet bažas ir, ka nav pietiekami demonstrēta šajā vecuma grupā, tādēļ tās vairāk ir ētiska rakstura, nevis zinātniski pamatotas. Marta sākumā daudzas valstis jau pārskata attieksmi pret “AstraZeneca” vakcīnas lietošanu gados vecākiem cilvēkiem. Rīgas Stradiņa universitātes profesore Juta Kroiča ir norādījusi, ka “Vadošie speciālisti atzīst, ka īsti nesaprot, kā šāda situācija varēja rasties. Tā ir bijusi pārpratumu un nepārbaudītas informācijas reproducēšana”.

Profesore ir skaidrojusi, ka pamatojoties uz Lielbritānijas publicētajiem datiem, kur vakcinēti 500 000 iedzīvotāju, apliecina vakcīnas efektivitāti vecuma grupā virs 70 gadiem, turklāt tās rezultātā Covid-19 inficēto un mirušo skaits ir ievērojami samazinājies. Skotijā četru nedēļu laikā pēc pirmās “Pfizer”/”BioNTech” vakcīnas hospitalizācijas skaits samazinājās par 85%, bet pēc “AstraZeneca” – līdz 94%. (Profesore: “AstraZeneca” vakcīnas efektivitātes noliedzēji sāk mainīt savu sākotnējo negatīvo nostāju. 03.03.2021. pieejams šeit )

Papildus tiesībsargs skaidro, ka šobrīd lielākā skaitā tiek piegādātas tieši AstraZeneca vakcīnas, piemēram, 1. martā, Latvija saņēma 1170 “Pfizer”/”BioNTech” vakcīnas devas un 14 400 “AstraZeneca” vakcīnas devas, 25. februārī piegādāja 8400 Moderna vakcīnas devas. 9. martā plānots piegādāt vēl 24000 AstraZeneca vakcīnas devas.

Ceturtdien, 4. martā, preses konferencē premjerministrs Krišjānis Kariņš informēja, ka valdība ir atbalstījusi vēl 1,1 miljonu “Pfizer/BioNTech” vakcīnu pret Covid-19 iegādi. Pēc viņa teiktā, nozīmīgs daudzums tiks piegādāts otrajā ceturksnī – no aprīļa līdz jūnijam. Veselības ministrijā informēja, ka otrajā ceturksnī varētu saņemt pirmo piegādi ar vairāk nekā 412 000 vakcīnu devām.

Apkopojot iepriekš minētu, tiesībsargs uzskata, ka nav pamata bažām par AstraZeneca vakcīnas drošumu un efektivitāti. Šobrīd Latvijā pieejamo vakcīnu daudzums nav pietiekams, un to, kura vakcīna personai ir piemērotākā, nosaka ģimenes ārsts, ņemot vērā personas veselības stāvokli. Ņemot vērā Covid-19 infekcijas plašo izplatību, tiesībsargs aicina izvērtēt nepieciešamību vakcinēties ar jebkuru no pieejamajām vakcīnām.