10. decembris – starptautiskā cilvēktiesību diena

Pirms vairāk nekā septiņdesmit gadiem, 10.decembrī ANO pieņēma un apstiprināja Vispārējo Cilvēktiesību deklarāciju. Kopš šī brīža 10. decembris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā  Cilvēktiesību diena.

Kā nemainīga vērtība ik gadu, Starptautiskās cilvēktiesību dienas ietvaros ir tiesībsarga rīkotā konference par aktuāliem cilvēktiesību jautājumiem. 2020.gada konferences tēma bija – “Kādēļ ir grūti uzticēties valdības viedoklim un lēmumiem krīzes situācijā?” . Šis gads ikvienam no mums ir bijis pārdomu un izaicinājumu pilns, tāpēc arī tiesībsargs Juris Jansons konferences sākumā vēlējās atgādināt ikvienam to, ka cilvēktiesības nav atceltas vai pārtrauktas pandēmijas laikā. Cilvēktiesību principiem un apsvērumiem ir jābūt klātesošiem ikviena valdības lēmuma pieņemšanā. Lai gan pandēmija prasa strauju lēmumu pieņemšanu, lēmumi nedrīkst būt sasteigti vai acīmredzami nesamērīgi.

Juris Jansons: “Man bieži jautā cilvēktiesību definīciju, un es saku, ka tas ir tiesību kopums, kas garantē tiesības uz laimi. Cilvēktiesības sākas ar cilvēka piedzimšanas brīdi, beidzas ar nāvi, pat ieskaitot to.”