Bērnu tiesību aizstāvis Kaķis tiek pie skolēnu izdomāta vārda – Ašais Modris

20.novembrī, no skolēnu iesūtītām 330 vārda idejām bērnu tiesību aizstāvim Kaķim tika izraudzīta tikai viena – Ašais Modris.

Izvērtējot visus saņemtos pieteikumus, žūrijas komisija nonāca līdz konkursa uzvarētājiem. Pirmo trīs vietu ieguvēji saņēma dāvanu kartes grāmatnīcās, savukārt pārējie dalībnieki pateicības rakstu un piemiņas velti par dalību konkursā. Tiem, dalībniekiem, kas pasākumā nepiedalījās klātienē, pateicības raksts tiks nosūtīts uz skolu.

1.vietu un balvu 50 latu vērtībā saņem – AŠAIS MODRIS un tā autors Mārtiņš Kalniņš no Grobiņas pamatskolas

“Tiesībsarga birojā dzīvo kaķis. Tas nav vienkāršs, bet gan ļoti aktīvs, medīgs un izpalīdzīgs kaķis. Viņam ir ātra reakcija, bezbailība, viņš iet vienmēr tur, kur pašam gribas un kur viņu pasauc. Viņu nevar svešinieks pabarot, savu peli kaķis noķer pats.

Jūs gribēsiet zināt, kā sauc šo veicīgo kaķi. Viņu sauc Ašais, bet tā kā viņš ir ļoti uzmanīgs, kaķim ir arī otrs vārds – Modris. Es viņu saucu Ašais Modris, bet gan jau citi (kā tas parasti notiek) sauks viņu tikai vienā vārdā. Kaķis par to neapvainosies.”

2.vietu un balvu 30 latu vērtībā saņem – AMIKUS un tā autori Sindija Zīra un Rafaels Zīra no Rīgas Teikas vidusskolas

A – Atvērts

M – Mīļš

I – Iejūtīgs

K – Košs

U – Uzticams

S – SARGS

 

“Amikus būs atvērts, mīļš, iejūtīgs košs, uzticams sargs visiem bērniem. Tieši šīs īpašības ir vajadzīgas draugam, lai bērni viņam uzticētos un iemīlētu. Ja bērni Amikusu mīlēs, tad Amikusam būs vieglāk sargāt bērnus.

Viņa košais kažociņš ļaus viņam nepalikt nepamanītam un mīlīgā daba ļaus bērniem sadraudzēties ar viņu. Amikus sargās bērnus un kā īsts draugs iemācīs bērniem arī sargāt pašiem sevi. Bērni vienmēr varēs pieķerties pie viņa garās astes, kad būs vajadzīga palīdzība. Amikus būs īsts bērnu draugs.”

3. vietu un balvu 20 latu vērtībā saņem – ĶEPA un tā autori Arnis Ostrovskis un Artūrs Maļinovskis no Raudas speciālās internātskolas.

“Kaķa vārda nozīme radās pati par sevi: ĶE – ķepainis, PA – palīgs. Ķepainais palīgs ir klāt pie bērniem jebkurā situācijā. Ķepas ātrās ķepas spēj aizstaigāt pie katra bērna. Mīkstā Ķepas ķepa noglāsta, atbalsta, sniedz siltumu. Ķepa var “piepēdot” visu Latviju. Tā bērni iegūs informāciju par savām tiesībām. Kaķa Ķepas ķepas nospiedums ir zīme, ka tieši šī informācija bērniem ir svarīga un ir jāizlasa. Pēdiņu nospiedumi var būt dažādās krāsās. Kaķa ķepiņā ir arī nadziņi, kuri vajadzības brīdī spēj aizstāvēt. Kaķa Ķepas pēdu nospiedums var būt arī kā zīmogs (paraksts) uz kāda svarīga Kaķu dokumenta.”

Vārda došana un konkursa uzvarētāju apbalvošana notika 20.novembrī plkst. 13.00 Tiesībsarga birojā, Baznīcas ielā 25, 4.stāva zālē.

Kaķa vārda došanas svētkos un konkursa uzvarētāju apbalvošanā piedalījās vārda ideju autori – skolēni un to skolotāji no dažādām Latvijas skolām, kā arī dziedātāja Liene Šomase un 2012.gada Olimpisko spēļu Latvijas pludmales volejbolists Ruslans Sorokins.

Pasākuma ievadā tiesībsargs Juris Jansons apbalvoja konkursa uzvarētājus un māksliniece Agnese Bule stāstīja, kā tapa Kaķa tēls. Savukārt pēc tam skolēni kopā ar dziedātāju Lieni Šomasi piedalījās muzikālās aktivitātēs un pēc tam ar pludmales volejbolistu Ruslanu Sorokinu arī sportiskās aktivitātēs. Noslēgumā, kā katrās īstās svinībās, bērnu tiesību aizstāvis Kaķis dalībniekus cienāja ar svētku kūku.

Tiesībsarga birojā saņemtas 330 Kaķa vārda idejas no dažādiem Latvijas novadiem. Skolēni piedāvāja dažnedažādākās versijas sākot no ierastiem kaķu vārdiem, kā, piemēram, Muris, Sniedziņš, Runcis Francis, Mincīte, Leopolds, Minna vai Pūciņa, līdz pat asprātīgām idejām – Sargkaķis, Kārtībnieks, Viszine, Glābiņš, Šerfis, Super Sargs, Lauvassirds un Priekšnieks Vigams. Daži piedāvātie vārdi ir speciāli veidoti, piemēram, Sarmis (sargā mani, aizstāvi mani, redzi mani, mīli mani, izpalīdzi man, saudzē mani), Tibbo (Tiesībsarga biroja bērnu organizācija (nodaļa)), Jusis (vārds latīniski nozīmē tiesības) vai pat Asteriņš Štopsters (Asteriņš nozīmē atstarotājs, Štopsters – stop zīmes palīgs, kas attur no noteikumu pārkāpšanas).

Lielāko atsaucību izrādījušas mazās skolas no ļoti attāliem Latvijas novadiem. Īpašu atzinību pelnījuši pedagogi, kas šo uzdevumu integrēja mācību procesā un vienlaikus atgādināja skolēniem ANO Konvencijā par bērna tiesībām ietvertos principus. Kaķa vārds un tā autors tiks paziņots 20.novembra pasākumā, kurā piedalīsies lielākā daļa idejas iesūtījušie skolēni, to skolotāji un vecāki. Konkursa uzvarētājus, 1.-3.vietas ieguvējus, apbalvos ar grāmatnīcas dāvanu kartēm, attiecīgi – 50, 30 un 20 latu vērtībā.

Tiesībsargs šī gada 12.oktobrī izsludināja konkursu un aicināja skolēnus no visām Latvijas skolām piedalīties un iesniegt savas idejas Kaķa vārdam – Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas tēlam un bērnu tiesību aizstāvim. Pieteikumā bērniem bija jānorāda ne tikai Kaķa vārds un šī vārda nozīme, bet arī pamatojums, kādēļ Kaķim būtu jādod tieši tāds vārds un vārda saistība ar bērnu tiesībām.

Iepriekš Tiesībsarga birojs komunikācijā ar bērniem izmantoja animācijas filmas “Fantodroms” kaķa Indriķa XIII tēlu, lai bērniem saprotamā veidā stāstītu par viņu tiesībām un to izpratni. 2011.gadā beidzās kaķa Indriķa XIII tēla lietošanas tiesības, tādēļ Tiesībsarga birojs sadarbībā ar mākslinieci Agnesi Buli radīja jaunu tēlu.

Bērnu tiesību aizstāvja Kaķa vārda došanas svētki notiek ar Coca-Cola Hellenic Latvia un AS “Laima” atbalstu.

Vairāk bildes atrodamas šeit. Dalībnieki, kuri vēlās bildes saņemt uz e-pastu, lūgums rakstīt uz laura.bagata@tiesibsargs.lv.