Cilvēku tirdzniecības novēršanas kampaņa: “Ne viss ir zelts, kas spīd!”

Attēls no 8 menlbaltām fotogrāfijām, kurās attēlotas dažādas cilvēku ķermeņa daļas. 1.  rinda - 1. attēls: sievietes atslēgas kauls, zods, 2. attēls: jaunieša pēdas, 3. attēls: sievietes rokas līdz elkonim eleganti gaisās sakrustotas, 4. attēls: jauna vīrieša rumpis. 2. rinda - uz melna balts teksts: Cilvēkus tirdzniecības novēršanas kampaņa: "Ne viss ir zelts, kas spīd!". 3. rinda 1. attēls: uz vēdera sakrustotas vīrieša rokas, 2. attēls: sievietes ķermeņa augšdaļa, rokās zīdainis, 3. attēls: divas seniora plaukstas, 4. attēls: sievietes sejas daļa ar zodu un muti. Attēlā redzami trīs sarkani brīdinājuma karogi, kas simbolizē kampaņu.

Tiesībsargs novembrī sociālajos medijos īstenos kampaņu “Ne viss ir zelts, kas spīd!”, lai skaidrotu cilvēku tirdzniecības problēmu Latvijā. Kampaņā īpašu uzmanību tiesībsargs pievērsīs tieši digitālajai videi, kurā cilvēki nereti ierauga kādus ļoti vilinošus darba vai iepazīšanās piedāvājumus, taču nav gana uzmanīgi, pieļauj kļūdas un attopas briesmīgos, dzīvībai bīstamos apstākļos, vai nereti – pazūd uz neatgriešanos.

Kā liecina Iekšlietu ministrijas dati, 2021. gadā Latvijā 61 cilvēks tika identificēts kā cilvēku tirdzniecības upuris: 49 vīrieši un 12 sievietes. 53 cilvēki cietuši no darbaspēka ekspluatācijas (būvniecība, pārtikas ražošana, lauksaimniecība, mežizstrāde un ēdināšana), septiņi – no seksuālās ekspluatācijas, bet viens cilvēks – no piespiedu fiktīvajām laulībām. Šie ir tie gadījumi, kuri ir konstatēti, taču noteikti ir arī tādi, par kuriem vēl nezinām.

Kampaņas mērķis ir ar piemēriem vērst uzmanību uz to, cik viegli ievainojams Tu vari būt. Lai arī aiz katra stāsta nestāv konkrēta cilvēka piedzīvotais, stāsti ir balstīti Latvijas un pasaules pieredzē dažādās cilvēku tirdzniecības jomās. Nevainīgas sarunas, tikšanās ar svešiem cilvēkiem, izmisums un dzīves problēmu izklāstīšana digitālajā vidē, neprasmīga informācijas izvērtēšana un liela paļaušanās uz to, ka pasaule ir jauka un skaista, bez ļaunuma un briesmām. Tā ir arī doma – “ar mani nekas slikts nenotiks”. Patiesībā, ir tik daudz brīdinājumu signālu, kurus ikdienā mēdzam nepamanīt. Kampaņā tos sauksim par brīdinājuma karogiem. Tie simbolizē brīžus un apstākļus, kuriem jāpievērš uzmanība, ja tādos nonāc Tu vai kāds Tev zināms cilvēks.

Esi vērīgs, neuzķeries uz spožā āķa! Ieraugi brīdinājuma karogus, pasargā sevi un citus, lai nepiedzīvotu vienu no smagākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem – cilvēku tirdzniecību. Ne velti pat sens latviešu tautas sakāmvārds vēstī, ka “ne viss ir zelts, kas spīd”. Pirms piekrīti kaut kam šķietami vilinošam, izpēti, vai tas ir droši. Apjautājies draugiem, paziņām, meklē papildu informāciju. Ja piedzīvo situāciju, kur Tu pats vai kāds Tev zināms cilvēks ir cietis no cilvēku tirdzniecībai raksturīgiem pāridarījumiem, ziņo Valsts policijai, kā arī nekavējoties vērsies  Centrā “MARTA” vai  “Patvērumā “Drošā māja””, lai saņemtu atbalstu atgriezties kaut cik normālā dzīvē.

Seko kampaņas norisei Tiesībsarga biroja Facebook kontā.