Starptautiskā konferencē Rīgā diskutēs par vārda brīvību un žurnālistu drošību

2023. gada 5. un 6. oktobrī Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Tiesībsarga birojs un Eiropas Padome (EP) organizē starptautisku konferenci par vārda brīvību un žurnālistu drošību “Spalva varenāka par zobenu? Risinot mūsdienu izaicinājumus vārda brīvības un žurnālistu drošības jomā”.

Konference ir viens no Latvijas prezidentūras EP Ministru komitejā pasākumiem un sasaucas ar prezidentūras prioritāti – stiprināt vārda brīvību un žurnālistu drošību.

Konferences dalībnieki diskutēs par draudiem vārda brīvībai un žurnālistu drošībai, kā arī izaicinājumiem, ko žurnālistikai papildus rada kari un krīzes. Tāpat konferencē diskutēs par to, kā veicināt izpratni par dezinformāciju, kā no tās izvairīties un kāda loma šajā procesā ir neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem.

5. oktobrī tiks atklāta arī Eiropas Padomes žurnālistu drošības kampaņa (informācija par kampaņu angļu valodā EP mājaslapā). Tās mērķis ir aicināt Eiropas Padomes dalībvalstis ieviest nacionālos plānus un mehānismus žurnālistu aizsardzībai, diskutēt par  aktuālajiem izaicinājumiem un par veidiem, kā uzlabot žurnālistu drošību.

Savukārt 6. oktobrī Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību juridiskā padomniece Kristīne Pakārkle piedalīsies diskusijā par vārda un izteiksmes brīvības juridiskajiem ierobežojumiem konfliktu un kara apstākļos. Šo diskusiju vadīs Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits.

Konference notiks angļu valodā, un to varēs skatīties tiešraidē Ārlietu ministrijas mājaslapā un sociālo tīklu kontos Facebook, LinkedIn un YouTube, kā arī Tiesībsarga biroja Facebook kontā.

Informācijai

Latvija 2023. gada maijā kļuva par prezidējošo valsti Eiropas Padomes Ministru komitejā. Šī Latvijai ir otrā prezidentūra kopš iestāšanās šajā organizācijā 1995. gadā. Latvijas prezidentūra ilgs līdz novembrim. Tās laikā Latvija īsteno savas nacionālās prioritātes. Latvijas ārlietu ministrs ir Eiropas Padomes Ministru komitejas priekšsēdētājs.

Eiropas Padome ir dibināta 1949. gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, kas apvieno 46 Eiropas valstis. Organizācijas mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību.