Informatīvs materiāls Latvijas valstspiederīgajām ģimenēm – kas jāzina vecākiem, dzīvojot Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā vai Norvēģijā

Likumu nezināšana nereti ir iemesls, kāpēc Latvijas ģimenes ar bērniem Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā vai Norvēģijā nonāk konfliktā ar attiecīgās mītnes valsts bērnu tiesību aizsardzības institūcijām. Likumi par vecāku un bērnu tiesībām un pienākumiem dažādās valstīs ir atšķirīgi. Lai informētu Latvijas valstspiederīgās ģimenes ar bērniem un aicinātu tās aktīvi iestāties par savām kā vecāku un bērnu tiesībām, ir izveidots informatīvais materiāls “4 lietas, kas jāzina vecākiem Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā vai Norvēģijā”.

Informatīvo materiālu “4 lietas, kas jāzina vecākiem Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā vai Norvēģijā” publiskos trešdien, 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, plkst. 14.00-15.30, Tiesībsarga biroja Informācijas centrā (Baznīcas iela 25, 1. stāvs, Rīga).

Informatīvā materiāla mērķis ir ar īsa, viegli uztverama un praktiska materiāla palīdzību sniegt pamatinformāciju par prasībām mājokļu, veselības, izglītības un uzraudzības aspektos un uzsvērt, ka prasības katrā valstī var būt atšķirīgas.

Tiesībsargs vērš uzmanību, ka:

  • Katrā valstī likumi atšķiras – iepazīsties un ievēro tos!
  • Sadarbojies ar mītnes valsts bērnu tiesību aizsardzības institūcijām;
  • Noskaidro Latvijas vēstniecības mītnes valstī kontaktinformāciju;
  • Meklē juridisko palīdzību!

Informatīvo materiālu tiesībsargs izveidoja, balstoties uz Apvienotās Karalistes, Īrijas, Norvēģijas un Vācijas vēstniecību Latvijā un Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas sniegto informāciju. Minētās četras valstis ir tās, kurās salīdzinoši visvairāk Latvijas valstspiederīgajām ģimenēm tiek pārtrauktas aizgādības tiesības un bērnam tiek atrastas jaunas mājas.

Informatīvā materiāla atklāšanā piedalīsies Norvēģijas vēstnieks Steinars Ēgils Hāgens (Steinar Egil Hagen), Apvienotās Karalistes vēstnieka vietnieks Ričards Koizumi (Richard Koizumi) un Vācijas vēstniecības 1. sekretārs Kristofs Gerhards Klārmans (Christoph Gerhard Klarmann).

Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktora vietniece Sanda Sīlīte-Galiņa sniegs ieskatu, par kādiem jautājumiem cilvēki vēršas Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs un kādas ir galvenās problēmas Ārlietu ministrijas konsulāro dienestu pieredzē. Savukārt Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas vadītājs Agris Skudra informēs par juridiskās palīdzības paplašināšanu Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzībai ārvalstīs un ministrijas pieredzi par gadījumiem, kad ārvalstīs no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm tiek izņemti bērni.

Informatīvais materiāls būs pieejams gan tautiešu kopienām Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā un Norvēģijā izvietošanai skolās, svētdienas skolās, vietējos medijos, gan Latvijas vēstniecību Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā un Norvēģijā mājaslapās, gan Tiesībsarga biroja mājaslapā. Tiesībsargs pateicas Rīgas starptautiskajai autoostai, Starptautiskajai lidostai “Rīga” un JCDecaux par informatīvo atbalstu.

Plašāka informācija un vizuālais materiāls pieejams šeit.