Latvijas Nacionālajai bibliotēkai -simts!

Šī gada 31. augustā (sestdiena) ar daudzveidīgu pasākumu programmu notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) simtgades svinības. Tajās, rīkojot diskusijas, radošās darbnīcas, izstādes, spēles, koncertus, filmu seansus un citas aktivitātes, ar saukli “Pastāvēs, kas draudzēsies!” piedalīsies teju 100 sadarbības partneri, draugi un domubiedri, tai skaitā Tiesībsarga birojs kopā ar apvienību “Apeirons” un biedrību “Redzi mani”.

Papildinot kopskaitā 120 bibliotēkas draugu radītās norises, ikvienam interesentam būs iespēja doties 15 īpašos ekskursiju maršrutos, nokļūstot ikdienā nepieejamās Gaismas pils vietās, piedalīties sarunās par literatūru, baudīt LNB izstādes, iepazīt krājuma bagātības un vērot LNB digitālo resursu demonstrācijas. Aktivitātes notiks visā ēkā, tostarp tās priekšlaukumā.

Svētku dienu plkst. 10.30 Ziedoņa zālē (1. stāvā) ieskandinās Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” ar koncertu “Imants Ziedonis: Gribas viegli”. Plkst. 11.30 Draugu telpā (1. stāvā) notiks izdevuma par LNB vēsturi un krājumu atvēršana. Savukārt plkst. 19.00 Ziedoņa zālē jubilejas noslēgums – koncerts “Latviešu kamermūzika un improvizācija” dažādu valstu un paaudžu profesionālu latviešu akadēmiskās un džeza mūzikas instrumentālistu izpildījumā. Koncerta tiešraide – Latvijas Radio 3.

31. augusta svinību programmā piedalīsies arī tādi LNB draugi kā “Brain Games”, improvizācijas teātris “TeaTree”, interneta žurnāls “Satori”, karšu izdevniecība “Jāņa Sēta”, “Latvenergo”, Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Radio, Latvijas Universitāte, Latvijas valsts simtgades birojs, Marta Selecka, Gustavs Terzens un Uģis Olte (raidījums “Literatūre”), Rīgas Doma kora skolas un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi, Rīgas Starptautiskais kino festivāls, samuraju parks “Katori Dojo Latvija”, Satversmes tiesa, skeitbordists Madars Apse un “Red Bull”, Tiesībsarga birojs un viņu draugu apvienība “Apeirons”, “Tilde”, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, žurnāls “IR” un daudzi citi.

Pilna pasākuma programma skatāma LNB mājaslapā: https://lnb.lv/lv/aktuali/lnb-100

Svētku laikā ikvienam būs arī iespēja dāvināt grāmatu LNB Tautas grāmatu plauktam: www.tautasgramatuplaukts.lv

Dienas gaitā LNB priekšlaukumā darbosies Mūkusalas Street Food kafejnīcas (“Terra”, “FoodBox”, “Hačapurija”), par gardajām Pupuķa kūkām un atspirdzinājumiem gādās arī bibliotēkas restorāns “Klīversala”.

Īpašie LNB simtgades suvenīri un jaunākās grāmatas būs pieejamas LNB Atbalsta biedrības suvenīru veikalā – Draugu telpa.

Tiesībsarga birojs kopā ar apvienību “Apeirons” un biedrību “Redzi mani” LNB simtgades pasākumā piedalīsies ar trīs aktivitātēm:

 

Ieeja pasākumā ir bezmaksas.