Nekļūsti par gardu kumosiņu cilvēku tirgotājiem!

13. oktobrī Tiesībsarga birojs uzsāk sabiedrības informēšanas kampaņu “Gards kumosiņš”, lai brīdinātu par cilvēku tirdzniecības draudiem un informētu par palīdzības saņemšanas iespējām. Savukārt 18.oktobrī plkst. 12.30 medijus aicina uz simulācijas spēli Olainē.

Kampaņas “Gards kumosiņš” īstenošanas laiks ir no 13. līdz 19.oktobrim. Galvenā kampaņas mērķauditorija ir jaunieši, lai kliedētu pieņēmumu, ka tikai pieaugušie var kļūt par cilvēku tirdzniecības upuriem. Turklāt, pieaugot un meklējot darbavietu, it sevišķi ārzemēs, risks kļūt par cilvēktirdzniecības upuri tikai palielinās. Sekundārā mērķauditorija ir teju ikviens sabiedrības loceklis, jo kā rāda pasaules pieredze par cilvēktirdzniecības upuri var kļūt ikviens – jauns vai vecs, sieviete vai vīrietis. Kampaņas informatīvais klips mērķauditoriju uzrunās portālos draugiem.lv, ask.fm un kasjauns.lv, Nodarbinātības valsts aģentūras, Ārlietu ministrijas un vairāku vēstniecību, Iekšlietu ministrijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Valsts policijas mājaslapā.

“Ar kampaņas palīdzību aicinām ikvienu aizdomāties, ka cilvēku tirdzniecība ir arī Latvijas realitāte. Tādēļ ir svarīgi atcerēties, ja saskaraties ar cilvēku tirdzniecību Latvijā, palīdzību sniegs Valsts policija, bet esot ārzemēs – Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments,” atgādina tiesībsargs Juris Jansons.

Viens no Latvijā izplatītākajiem cilvēku tirdzniecības veidiem ir piespiedu darbs. Nereti cilvēkiem Latvijā apsola labi apmaksātu darbu, bet, aizbraucot uz darbu ārvalstīs, realitāte ir skaudri cita. Tieši tādēļ kampaņas “Gards kumosiņš” sadarbības partneris Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba meklējumiem ārzemēs izmantot tikai NVA licencētu darbiekārtošanas firmu pakalpojumus.

NVA direktore Inese Kalvāne norāda: “Nedrīkst paļauties tikai uz solījumiem. Ja darba meklētājs ar licencētās firmas starpniecību ierodas citā valstī un tur saņem solītā darba atteikumu, viņam nekavējoties rakstiski jāsazinās ar savu licencēto firmu un jāpieprasa, lai tā nodrošina citu līdzvērtīgu darbu, bet, ja firma līdzvērtīgu darbu nepiedāvā, jāraksta sūdzība NVA.”

Tiesībsarga biroja sadarbības partneris “Patvērums “Drošā māja”” ikgadēji organizē tematisko mēnesi, kas noslēdzas starptautiskajā dienā pret cilvēku tirdzniecību – 18.oktobrī. Nevalstiskā organizācija “Patvērums “Drošā māja”” ir vienīgā organizācija, kas kopš 2007.gada sniedz valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus cilvēktirdzniecības upuriem un veic regulāru prevenci. Pret cilvēktirdzniecības mēneša noslēguma pasākums ir simulācijas spēle jauniešiem un medijiem, ļaujot iejusties cilvēktirdzniecības upura ādā. Simulācijas spēles mērķis ir trenēt dalībniekus laikus atpazīt cilvēktirdzniecības pazīmes. Simulācijas spēle jauniešiem sāksies 18.oktobrī plkst. 14.30, savukārt medijiem – plkst.12.30. Pasākumu norises vieta ir Olaines Vēstures un mākslas muzejā un tam blakus esošais mežaparks. Pasākumā kopā ar medijiem simulācijas spēli izies arī Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne un tiesībsargs Juris Jansons. Kontaktinformācija mediju pārstāvjiem par simulācijas spēli: Rasa Saliņa, tālr. 29145314, e-pasts: rasa.salina@gmail.com

Paralēli šai aktivitātei no plkst. 11.00 – 15.00 Olaines iedzīvotājiem un viesiem tiks sniegta unikāla iespēja pirmajiem skatīt biedrības “Patvērums “Drošā māja”” Pretcilvēktirdzniecības informatīvo treileri ar atjaunoto ekspozīciju un uz vietas saņemt konsultācijas no pieredzējušiem organizācijas ekspertiem.

Cilvēku tirdzniecība ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums, par ko ir paredzēta arī kriminālatbildība.

Kampaņas “Gards kumosiņš” klips pieejams http://youtu.be/FDZGGiaQmJE. Savukārt detalizēts kampaņas apraksts Tiesībsarga biroja mājaslapā.