Saeima skatīs grozījumus Tiesībsarga likumā

Šodien, 21.maijā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija skatīs Tiesībsarga likumam iesniegtos priekšlikumus. Pirms 2.lasījuma savus priekšlikumus iesniedza deputātes I.Viņķele un L.Čigāne. Ar savu skatījumu par iespējamiem grozījumiem iepazīstinās Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Deputātes I.Viņķele un L.Čigāne iesniegušas priekšlikumus gan attiecībā uz nosacījumiem par tiesībsarga izvirzīšanu un apstiprināšanu amatā, gan par atbrīvošanu no amata. Viens no priekšlikumiem ir ierosinājums tiesībsarga atbrīvošanai no amata, izveidot tieslietu ministra vadītu izpildvaras pārstāvju komisiju, kuras uzdevums būtu izvērtēt iespēju atbrīvot tiesībsargu no amata pienākumu pildīšanas.

Ar deputātu iesniegto priekšlikumu pilnu klāstu iespējams iepazīties Saeimas mājas lapā (saite uz deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem: http://titania.saeima.lv/LIVS11/saeimalivs11.nsf/0/9C8816F9F987FCB9C2257CD800248A43?OpenDocument).

Tiesībsargs piekrīt, ka būtu veicami grozījumi Tiesībsarga likumā, lai nodrošinātu tiesībsarga neatkarību un kliedētu bažas par politisko partiju interešu lobēšanu. Tiesībsargs Juris Jansons ierosina tiesībsarga amata kandidātu izvirzīt Satversmes tiesas priekšsēdētājam. Savukārt apstākļus par atstādināšanu no tiesībsarga amata būtu jāvērtē speciāli šim mērķim izveidotai Parlamentārās izmeklēšanas komisijai, nevis izpildvaras pārstāvjiem.