Saeimas deputātus informē par aktualitātēm un plāniem diskriminācijas jomā

Trešdien, 31. janvārī, Tiesībsarga biroja jaunizveidotās Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus informēs par minētās nodaļas izveidi un citām šīs tēmas aktualitātēm.

Tiesībsarga biroja pārstāve stāstīs deputātiem par nodaļas darbību šajā gadā, uzsverot tādas tēmas kā vienlīdzības institūciju direktīvas, pētniecība, sabiedrības izglītošana, starptautiskā sadarbība un aktuālo datu iegūšana. Plānots, ka jaunā nodaļa turpinās iedzīvotāju iesniegumu izskatīšanu atbilstoši līdzšinējai kārtībai, vairāk uzmanības pievēršot sabiedrības informēšanas pasākumiem un dažāda veida pētījumiem.

Viena no tiesībsarga funkcijām ir novērst jebkāda veida diskrimināciju. Pašlaik Eiropas Savienībā norit aktīvs darbs pie divu direktīvu izstrādes, kas skar līdztiesības institūciju funkcijas. Pamatojoties uz minēto, plānots, ka vairāku mandātu cilvēktiesību institūcijās (kā Latvijas Republikas tiesībsargs), ir jāgarantē līdztiesības mandāta efektīva īstenošana. Lai izpildītu minēto, kā arī izceltu līdztiesības īstenošanas funkciju, Tiesībarga birojā no 2024. gada 1. janvāra ir izveidota jauna struktūrvienība – Diskriminācijas novēršanas nodaļa.