Starptautiskajai cilvēku ar invaliditāti dienai veltīti pasākumi (papildināts ar foto)

Konference Pieejamība ceļš, kuru ejam logo uz ekrāna, 2023. gada 5. decembris 12.00 - 16.00 Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mūkusalas iela 3
Foto: Krists Luhaers

Konference “Pieejamība – ceļš, kuru ejam” plkst. 12.00-16.00

Tiesībsarga birojs kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons”, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Eiropas Pieejamības resursu centru “AccessibleEU” 5. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā rīko konferenci “Pieejamība – ceļš, kuru ejam”, lai veicinātu izpratni un palielinātu sabiedrības informētību par izaicinājumiem, ar kuriem ikdienā saskaras cilvēki ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem.

Konferencē aktualizēs dažādus pieejamības aspektus, iepazīstinās ar pētījumiem par vides pieejamības situāciju Latvijā, bankas pakalpojumu piekļūstamību un liftu un cēlājplatformu uzraudzību.

Konferences tiešraidi varēs vērot Tiesībsarga biroja un apvienības Apeirons Facebook konta, savukārt tiešraidi ar reāllaika subtitriem īpaši izveidotā vietnē https://events.tiesraides.lv/apeirons

No plkst. 13.00 konferences dalībniekus uzrunās:

  • tiesībsarga vietniece, Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāja Ineta Piļāne
  • Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks
  • nodibinājuma “Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons””, valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis

No plkst. 13.15 līdz 14.00 ar priekšlasījumiem uzstāsies:

  • Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas juridiskā padomniece Anete Ilves – “Ceļš, kuru ejam, – par pieejamību Tiesībsarga skatījumā”
  • “Apeirons” vides pieejamības eksperts Jurģis Briedis – “Kas ir Universālais dizains?”
  • Accesssible EU un European Disability Expertise (EDE), nacionālā eksperte Daina Podziņa – “Kas ir Accessible EU un kā to izmantot Latvijā?”
  • Sparrow Access, vides pieejamības eksperts Jakob Rosin – “Pieejamība Igaunijā”

No plkst. 14.30 līdz 15.00 pētījumus prezentēs:

  • Anete Ilves “Bankas pakalpojumu piekļūstamība”
  • Patērētāju tiesību aizsardzības centra Bīstamo iekārtu un metroloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Nilss Sproģis – “Liftu un cēlājplatformu uzraudzība”
  • Daina Podziņa – “Vides pieejamība Latvijā”

No plkst. 15.00 paneļdiskusija “Sajūtu panelis”:

Vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki no dažādām nozarēm dalīsies pārdomās par to, kā veicināt pieejamību viņu pārstāvētajā nozarē. Ar saviem iespaidiem dalīsies:

  • Andris Bite, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents
  • Jānis Citskovskis, Valsts kancelejas direktors
  • Mārtiņš Kazāks, Latvijas Bankas prezidents
  • Rūta Muktupāvela, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore
  • Māra Sleja, modele, raidījumu vadītāja


Konferences programma

Konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2023” svinīgā apbalvošanas ceremonija plkst. 17.00-19.30

No plkst.17.00 LNB Ziedoņa zālē jau devīto gadu notiks konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2023” svinīgā apbalvošanas ceremonija. Tas ir ikgadējs konkurss ar mērķi novērtēt un atbalstīt tos cilvēkus, organizācijas un uzņēmumus, kuri aktīvi pārstāvējuši cilvēku ar invaliditāti intereses.

Šogad saņemts rekordliels skaits pieteikumu – 131, tos izvērtējusi šī gada konkursa žūrija: tiesībsargs Juris Jansons, Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vadītājs Ivars Balodis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Vispārīgās lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja vietniece Ieva Brante, žurnālists un radio personība Aidis Tomsons, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte, kā arī sabiedriskā aktīviste Patrīcija Anna Vavilova.

Laureāti tiks apbalvoti divās kategorijās: kolektīvs sniegums un individuāls sniegums kopumā astoņās nominācijas: “Uzdrīkstēšanās”; “Nodarbinātības veicinātājs”; “Sociālo tīklu balss”; “Izglītotājs”; “Bērnu un jauniešu iedvesmotājs”; “Gada palīgs”; “Pieejamas vides iniciatīvas” un “Kultūras vēstnesis”. Tāpat tiks pasniegtas vairākas tiesībsarga pateicības.

Par lielisku atmosfēru pasākuma laikā gādās Latvijā populāri mūziķi. Būs vērojami arī deju priekšnesumi un akrobātikas triki.

Informējam, ka konkursa rezultāti tiks paziņoti tikai apbalvošanas laikā.