Tiesībsarga biroja pārstāvju vizīte uz Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktiem

Otrdien, 19. jūlijā, tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne kopā ar Tiesībsarga biroja darbiniekiem apmeklēja Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktus. Biroja pārstāvji devās vizītē, reaģējot uz saņemtajām ziņām par pieaugošo Ukrainas iedzīvotāju skaitu, kuri ieceļo no Krievijas, lai pēc tam tranzītā caur Latviju dotos uz citām Eiropas valstīm.

Vizītes laikā Tiesībsarga biroja pārstāvji tikās ar Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes priekšnieku pulkvedi Valdi Jukšu, kurš kopā ar atbildīgajām amatpersonām iepazīstināja ar abu robežkontroles punktu darbību. Tika arī novērots, kā cilvēki ieceļo ar sabiedrisko transportu vai privāto auto, kā arī šķērso valsts robežu kājām. Laiku, kas jāpavada robežkontroles punktā, ietekmē gan tas, kādus dokumentus cilvēki uzrāda ieceļojot, gan arī tas, cik kopumā noslogots ir robežkontroles punkts.

Laikā, kad robežkontroles punktos atradās Tiesībsarga biroja pārstāvji, procedūras noritēja pietiekami raiti un lielas Ukrainas civiliedzīvotāju rindas neveidojās. Robežkontroles punktu infrastruktūra konkrētajai cilvēku plūsmai bija atbilstoša. Vienlaikus vairāki uzrunātie cilvēki norādīja, ka bijuši spiesti Krievijas pusē gaidīt vairāk nekā diennakti, kas kopējo robežas šķērsošanas procesu ievērojami paildzina. Jāuzsver, ka šo apstākli Latvijas iestādes nevar ietekmēt un tas nav atkarīgs no Latvijas robežsargu rīcības. 

Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas Latvijā ierodas tranzītā, visbiežāk ir konkrēts galamērķis – kāda cita Eiropas valsts.  Lai gan daļai cilvēku šajās valstīs ir radinieki vai paziņas, tomēr bieži cilvēkiem nav konkrētu plānu vai zināšanu par to, kā šajā valstī saņemt palīdzību, kur viņi pēc ierašanās attiecīgajā valstī apmetīsies, par iespējām atrast darbu u.tml. Šie apstākļi no kara bēgošos cilvēkus nostāda īpaši ievainojamā stāvoklī, palielinot risku galamērķī kļūt par cilvēku tirdzniecības upuriem. Tādējādi Tiesībsarga biroja pārstāvji arī vizītes gaitā īpašu uzmanību pievērsa cilvēku tirdzniecības risku mazināšanai un sniedza rekomendācijas par informācijas pieejamību palīdzības saņemšanai.

Vēl aizvien aktuāls ir jautājums par pārvadātājiem, kuri uzturas pie robežkontroles punktiem, lai pēc tam cilvēkus nogādātu citās valstīs. Vairāki sastaptie Ukrainas civiliedzīvotāji norādīja, ka pēc robežkontroles punktu šķērsošanās dosies uz kādu no šiem transportlīdzekļiem, par ko jau iepriekš ir samaksājuši, lai nokļūtu tālāk savos galamērķos. Šis jautājums arī tika pārrunāts ar Valsts policijas pārstāvjiem, kas minētajās vietās regulāri patrulē un tās uzrauga. Tāpat, reaģējot uz informāciju par infrastruktūras pieejamību Zilupē, tika apmeklēta Zilupes dzelzceļa stacija, kas, pamatojoties uz Valsts robežsardzes amatpersonu lūgumu, netiek slēgta arī nakts stundās, lai tranzītā ceļojošajām personām būtu iespēja tur sagaidīt vilcienu uz Rīgu.