Tiesībsargs atbild: Vai obligāta iepirkuma groziņu lietošana nav papildu risks, lai inficētos ar Covid-19?

Tiesībsargs ir saņēmis kāda iedzīvotāja jautājumu, kādēļ veikalos nevar lietot savu iepirkumu groziņu, ja pieņem to, ka veikalos esošie netiek kārtīgi dezinficēti pēc katra pircēja? Tādā gadījumā pastāv risks par inficēšanos ar Covid-19 vīrusu. Iedzīvotāja skatījumā tas ir papildu risks, ko nosaka valsts.

Tiesībsarga ieskatā veselības aizsardzības nodrošināšana tirdzniecības vietās nav atkarīga tikai un vienīgi no tirgotāju spējas nodrošināt nepārtrauktu iepirkuma grozu un ratu dezinfekciju. Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar Covid-19, rokas ir nepieciešams dezinficēt pirms un pēc veikala apmeklējuma. Tikai ievērojot minimālās higiēnas prasības būs iespējams izvairīties no saslimšanas ar Covid-19 vīrusu arī tad, ja iepirkumu grozu rokturi nebūs dezinficēti pēc katra veikala apmeklētāja.

Atbilstoši epidemiologu un ārstu sniegtajiem norādījumiem visefektīvākais veids, kā novērst Covid-19 izplatīšanos un inficēšanos ar to, ir roku apstrāde ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem. Ja ir šaubas par efektīvu iepirkuma grozu vai ratu dezinfekciju, pietiekami ir dezinficēt rokas pirms un pēc iepirkšanās. Tādējādi tas palīdzēs iznīcināt vīrusu, ja tas būs nokļuvis uz Jūsu rokām, pieskaroties iepirkuma grozam.

Tāpat, lai izvairītos no inficēšanās, būtiski ir ievērot profilakses un higiēnas pasākumus, kas tirdzniecības vietās vienlīdz ir attiecināmi uz tirgotājiem un pircējiem. Covid-19 daļiņas uz virsmas spēj izdzīvot līdz pat vairākām dienām, tādēļ par rekomendējošu ir atzīta virsmu regulāra tīrīšana. Jāatzīmē, jau līdz šim katram veikalam ir izstrādāta sava iekšējā atbilstošas tīrīšanas un mazgāšanas procedūra, kurā ir noteikts, kādā veidā tiek dezinficētas virsmas. Taču ārkārtējās situācijas laikā Pārtikas un veterinārais dienests ir aicinājis veikalus pārskatīt šo procedūru, nosakot biežāku virsmu, tai skaitā iepirkumu ratu un grozu, un inventāra tīrīšanu un dezinfekciju. Arī Ekonomikas ministrija par vienu no drošas tirdzniecības pamatprincipiem tirgotājiem ir iepirkumu grozu un ratu rokturu dezinfekciju. Lai arī konkrēts virsmu dezinfekcijas biežums ieteikumos nav minēts, tas ir atstāts katra veikala iekšējās kontroles ziņā, jo ir atkarīgs no veikala lieluma, apmeklētāju skaita un citiem faktoriem.