Tiesībsargs tiekas ar Valsts policijas priekšnieku

Trešdien, 14. februārī, tiesībsargs Juris Jansons tikās ar Valsts policijas (VP) priekšnieku ģenerāli Intu Ķuzi, lai pārrunātu noziedzīgu nodarījumu, kuros cietuši bērni, izmeklēšanas sarežģītību un īpatnības.

2017. gadā noziedzīgos nodarījumos cietuši 532 bērni, no kuriem 304 mazgadīgas personas.[1] Skaudrā statistika par vardarbības ģimenē izplatību liecina, ka joprojām nepietiekams ir preventīvais darbs ar ģimeni, kā rezultātā cieš arī bērni. Valstī ir radīts efektīvs mehānisms, kā nekavējoties izolēt varmāku no ģimenes, nodrošinot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, tomēr tas ir tikai pagaidu risinājums, kas sniedz īslaicīgu palīdzību. Turklāt parasti tiek piemērots tad, kad vardarbība jau ir notikusi.

VP priekšnieks informēja par sadzīviska rakstura konfliktu jeb vardarbības ģimenē satraucošo statistiku.  I. Ķuzis arīdzan norādīja, ka vardarbības ģimenēs mazināšana ir viena no VP šī gada prioritātēm.

Tiesībsargs: “Būtisks aspekts ir vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācija, kas ne vienmēr tiek savlaicīgi un kvalitatīvi nodrošināta. Turklāt praksē iezīmējas situācijas, ka bērni, kuri cietuši no vardarbības, atrodoties dažādās institūcijās (bērnu aprūpes iestādēs, internātskolās un citās), nepieciešamo rehabilitāciju nesaņem, kas ir absolūti nepieņemami.”

Būtiska un neaizvietojama loma ir preventīvajam darbam ar ģimeni, lai rezultāts būtu ilglaicīgs un vardarbība ģimenēs patiešām mazinātos. Efektīvs sociālais darbs ir vienīgais veids, kā pasargāt ģimeni no vardarbības vēl pirms tā ir notikusi.

Tiesībsargs un VP priekšnieks aicina pašvaldības ar lielu atbildību izturēties pret sociālā darba ar ģimeni nodrošināšanu, paplašinot pieejamos pakalpojumus un palīdzību, sniedzot atbalstu ne tikai krīzes situācijās, bet jau preventīvi novēršot iespējamos riskus vardarbībai. 

 


[1] Valsts policijas statistika par 2017.gadu.