2021.gada balvu saņēmēji

Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2021

2021. gada 3. decembrī, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā, jau septīto gadu pēc kārtas tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku pasniedza Gada balvas un atzinības konkursā “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2021”.

Nominācija “Uzdrīkstēšanās”

Balvu pasniedz par aktīvu, iespējams, jaunu iniciatīvu vai rīcību, pārstāvot cilvēkus ar invaliditāti, viņu tiesības un intereses. Balvu pasniedza žurnālists un radio personība Aidis Tomsons.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Anna Stankeviča, Atzinības saņem – Vadims Kručkovs un Voldemārs Lapa.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem Borisa un Ināras Teterevu fonds, Atzinības saņem – biedrība “Ventspils invalīdu biedrība”, Invalīdu sporta biedrība “SOLIS PLUS” (Marina Radkeviča).

Nominācija “Nodarbinātības veicinātājs”

Balvu pasniedz par iesaistošiem un produktīviem pasākumiem, dodot iespēju cilvēkiem ar invaliditāti realizēt sevi un iekļauties darba tirgū. Balvu pasniedza Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem SIA “4 vēji”, Atzinību saņem – SIA “OWA”.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem Atbalsta centrs “Citāds ES”, Atzinību saņem – Latvijas Sarkanā Krusta Krāslavas, Dagdas, Aglonas novadu komiteja.

Nominācija “Sociālo tīklu balss”

Balvu pasniedz tiem, kuru viedoklis un pieredzes stāsti, raisītās diskusijas vai rīkotie vebināri sociālajos tīklos un blogos radījuši rezonansi plašākā sabiedrībā. Balvu pasniedza dīdžejs, radio un televīzijas raidījumu vadītājs Toms Grēviņš.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Ingūna un Rolands Jastrežemski, Atzinības saņem – Madara Riley un Gunārs Grabinskis.

Nominācija “Izglītotājs”

Balvu pasniedz par aktivitātēm, kas ir devušas iespēju cilvēkiem ar invaliditāti pilnveidoties, iegūt prasmes un zināšanas, kas ir palīdzējušas iekļauties un realizēt sevi. Balvu pasniedza Valsts prezidenta dzīvesbiedre Anda Levite.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Pēteris Martukāns, Atzinības saņem – Tīna Blūma un Gunita Dambe.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem sabiedriskā labuma organizācija “Hospiss LV”, Atzinības saņem – Izglītības iniciatīvu centrs un biedrība “Dagdas invalīdu brālība “NEMA””.

Nominācija “Bērnu un jauniešu iedvesmotājs”

Balvu pasniedz par sasniegumiem, veicot bērnu un jauniešu ar invaliditāti sociālās iekļaušanas un atbalsta pasākumus, izglītojot un iedrošinot izzināt kultūras, sporta, mākslas un mūzikas pasauli. Balvu pasniedza atvijas Nacionālās bibliotēkas Vispārīgās lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Ilga Matevica, Atzinību saņem – Guntars Eistreiķis.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem biedrība “Pipars”.

Nominācija “Gada palīgs”

Balvu pasniedz par līdzdalību, sniedzot palīdzību un nodrošinot dažāda veida atbalsta pasākumus cilvēkiem ar invaliditāti. Balvu pasniedza tiesībsargs Juris Jansons.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Aija Zosule, Atzinību saņem – Rojs Puķe (Pipars).

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem biedrība “Gaismas stars”, Atzinību saņem – Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš”.

Nominācija “Pieejamas vides iniciatīvas”

Balvu pasniedz par cilvēkiem ar invaliditāti visdraudzīgākās vides nodrošināšanu piekļuvei dažāda veida objektiem, tajā skaitā dzīvojamām ēkām, uzņēmumiem, dažādiem dabas, kultūras un mākslas objektiem, ne tikai cilvēkiem ar kustību, bet arī ar redzes, dzirdes un cita veida traucējumiem, kā arī par jaunām iniciatīvām, idejām, kas radušās, lai pielāgotu vidi cilvēkiem ar invaliditāti. Balvu pasniedza Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vadītājs Ivars Balodis.

Kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņem Kaspars Zandbergs, Atzinību saņem – Alise Lūse.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem “Latvijas 470 klases asociācija”, Atzinību saņem – biedrība “Pilsēta cilvēkiem”.

Nominācija “Kultūras vēstnesis”

Balvu pasniedz par sniegto iespēju personām ar invaliditāti baudīt mākslu, teātri, koncertus un citus kultūras pasākumus arī neizejot no mājām, un par jaunu pasākumu izveidi cilvēkiem ar invaliditāti. Balvu pasniedza tiesībsargs Juris Jansons.

Kategorijā “NVO” Gada balvu saņem Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Atzinību saņem – Pensionāru biedrība “Ventspils Liedags”.

Savukārt Pateicību saņem Reinis Boters par Valmieras drāmas teātra izrādi “Latvijas lepnums un aizspriedumi”.