Apbalvoti konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” šī gada laureāti

Sestdien, 3. decembrī, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā, tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) svinīgā apbalvošanas ceremonijā LNB Ziedoņa zālē pasniedza galvenās balvas un atzinības konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” šī gada laureātiem un sumināja iepriekšējo divu gadu uzvarētājus.

Attēlā redzama balva - stikla liesma un ziedi
Foto: Krists Luhaers

Fotoattēlu galerija pieejama ziņas beigās.

Konkurss ir kļuvis par neatņemamu Tiesībsarga biroja un sadarbības partneru ikgadēju tradīciju, un šogad jau astoto gadu pēc kārtas tas tika rīkots ar mērķi novērtēt un atbalstīt tos cilvēkus, organizācijas un uzņēmumus, kuri aktīvi pārstāvējuši cilvēku ar invaliditāti intereses.

Kā ierasts, nominantus varēja pieteikt divās kategorijās – “Individuāls sniegums” un “Kolektīvs sniegums” – kopumā astoņās nominācijās. Šī gada konkursā saņemts līdz šim lielākais pieteikumu skaits – kopā 65 pieteikumi.

Šogad žūrijas sastāvā bija septiņi dažādu nozaru pārstāvji un sabiedrībā zināmas personības – Valsts prezidenta kundze Andra Levite, tiesībsargs Juris Jansons, Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Vispārīgās lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne, žurnālists un radio personība Aidis Tomsons, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte, kā arī sabiedriskā aktīviste Patrīcija Anna Vavilova.

Svinīgajā ceremonijā pro bono uzstājās reperis ansis, dziedātāja Annija Putniņa, mūziķi Gints Smukais (ģitāra) un Rūdolfs Rocēns (marimba), kā arī nule apbalvotais Jauniešu koris “Balsis”. Skatītāju baudījumam bija redzamas Kristīnes Luīzes Avotiņas digitālās gleznas.

Pieejamas vides iniciatīvas

Balvu par visiem draudzīgākas vides radīšanu piekļuvei dažādiem objektiem, kā arī par jaunām iniciatīvām un veiksmīgiem risinājumiem vides pielāgošanai pasniedza Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Anna Stankeviča, Daugavpils Invalīdu ar kustību traucējumiem biedrības “ILGAS” priekšsēdētāja, savukārt kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma sabiedriskais medijs Latvijas Radio 5 jeb Pieci.lv par kampaņu “Dod Pieci”, atzinību – biedrība “Drošās ielas”.

Izglītotājs

Balvu par aktivitātēm, kas ir devušas iespēju cilvēkiem ar invaliditāti iegūt prasmes un zināšanas, pilnveidoties un īstenot sevi, kā arī par sabiedrības izpratnes veidošanu un iekļaušanas veicināšanu pasniedza žurnālists un radio personība Aidis Tomsons.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsts, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Arvīds Irmejs ar komandu par ciklu “Sarunas pret vēzi”. Atzinība tika pasniegta Sveķu pamatskolas skolotājai Sarmītei Lācei.

Kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma Latvijas Reto slimību alianse.

Bērnu un jauniešu iedvesmotājs

Balvu par veiksmīgu bērnu un jauniešu ar invaliditāti sociālo iekļaušanu, izglītojot un iedrošinot izzināt kultūras, sporta, mākslas un mūzikas pasauli pasniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas Vispārīgās lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Valmieras Pārgaujas valsts ģimnāzijas skolotāja Sanda Deisone, savukārt kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma nodibinājums “Kultūras un izglītības fonds “Upe”” un atzinību – nodibinājums “Fonds Nāc līdzās!”.

Sociālo tīklu balss

Balvu tiem, kuru viedoklis un pieredzes stāsti, raisītās diskusijas vai rīkotie vebināri sociālajos tīklos un blogos radījuši rezonansi plašākā sabiedrībā, pasniedza sabiedriskā aktīviste Patrīcija Anna Vavilova.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Lelde Smilte-Breča, savukārt atzinības – Santa Survila un Ieva Rosne.

Kultūras vēstnesis

Balvu par sniegto iespēju cilvēkiem ar invaliditāti baudīt kultūras pasākumus un par risinājumiem visiem pieejamai mākslai pasniedza sabiedriskā aktīviste Patrīcija Anna Vavilova.

Kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma Jauniešu koris “Balsis”, atzinību – Latvijas Jaunā teātra institūts par festivālu “Homo Novus” un Naujenes Novadpētniecības muzejs.

Gada palīgs

Balvu par līdzdalību, palīdzību un dažādiem atbalsta pasākumiem cilvēkiem ar invaliditāti pasniedza tiesībsargs Juris Jansons.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Balvu Teritoriālās invalīdu biedrības valdes priekšsēdētāja Marija Duļbinska, savukārt atzinību – sociālā audzinātāja, bērnu un jauniešu atbalsta cilvēks Adelina Bonifācija Jasmane.

Kategorijā “Kolektīvs sniegums” galvenā balva tika pasniegta Latvijas Cistiskās fibrozes biedrībai, atzinība – Viduslatgales pārnovadu fondam.

Nodarbinātības veicinātājs

Balvu par iesaistošiem pasākumiem, dodot iespēju cilvēkiem ar invaliditāti realizēt sevi un iekļauties darba tirgū, pasniedza Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte.

Kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma sociālais uzņēmums SIA “Ligero”, atzinības – biedrība ESTO un Lūznavas muiža un Liepājas Neredzīgo biedrība par darbību sociālās rehabilitācijas un izziņas centrā “Dvēseles veldzes dārzs” Ziemupē (Dienvidkurzemes novadā).

Uzdrīkstēšanās

Balvu par jaunām iniciatīvām vai radošu rīcību, pārstāvot cilvēkus ar invaliditāti, viņu tiesības un intereses, pasniedza Valsts prezidenta kundze Andra Levite.

Kategorijā “Individuāls sniegums” galveno balvu saņēma Velga Polinska, viena no biedrības “Dauna sindroms Latvija” dibinātājām, kā arī vieglās valodas veicinātājām Latvijā, atzinību – Mārupes pamatskolas direktore Sigita Sakoviča.

Kategorijā “Kolektīvs sniegums” galveno balvu saņēma biedrība “Tepat un Kopā”, atzinību – biedrība “Latvijas Bērniem ar kustību traucējumiem” un biedrība “Krikša draugi”.

Konkursa žūrijas speciālās atzinības tiesībsargs Juris Jansons pasniedza sociālajai darbiniecei Olitai Cakulei-Ozoliņai un Latvijas Televīzijas raidījuma “Supernova” producentei Ilzei Jansonei un surdotulkiem Elzai Veismanei un Aināram Ostvaldam.

Foto – Krists Luhaers