Bērnu un jauniešu drošība izglītības iestādēs

Tuvojoties siltajai sezonai, tiesībsargs atgādina un uzsver, ka bērnu un jauniešu drošība izglītības iestādēs – bērnudārzos un skolās – ir svarīga, un ikvienam iestādes darbiniekam par to jārūpējas, savukārt atbildība gulstas uz iestādes vadītāja pleciem.

Ir īpaši atbalstāms, ka bērni un jaunieši no izglītības iestādēm dodas, piemēram, pārgājienos dabā vai uz rotaļu laukumu parkā. Tajā pašā laikā pedagogiem un citiem iestādes darbiniekiem, kuri pavada audzēkņus, jābūt īpaši vērīgiem un atbildīgiem. Piemēram, bērnudārznieks ceļā no pastaigas parkā atpakaļ uz iestādi atpaliek no pārējās grupas, pedagogs viņu nepamana, un galarezultātā bērns paliek viens uz ielas.

Ne mazāk svarīgi ir pārbaudīt, vai bērni un jaunieši nevar iekļūt tiem neparedzētās vietās arī pašā izglītības iestādē. Izglītības likums noteic, ka ne vien izglītības iestādes ēkai ir jābūt drošai, bet jābūt droši arī pārvietoties gan iestādē, gan tās teritorijā.

Audzēkņiem jāzina par drošības noteikumiem

Ikvienam bērnam un jaunietim ir tiesības uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos, piemēram, dodoties skolas ekskursijās. Lai īstenotu likumā noteiktās prasības, bērnudārzos un skolās jābūt izstrādātiem iekšējās kārtības noteikumiem, savukārt ikvienam audzēknim ir jābūt informētam par drošības noteikumiem un rīcību ārkārtas gadījumos. Noteikumos atrunā izglītojamo uzvedību izglītības iestādē, tās teritorijā un pasākumos, kā arī audzēkņu atbildību par iekšējās kārtības noteikumu neievērošanu. Tāpat ir jābūt noteiktai skolēnu rīcībai, ja kāds apdraud viņu vai kāda cita drošību vai veselību, kā arī iestādes vadītāja un pedagogu rīcībai šādos gadījumos.

Izglītības iestādes vadītājs ir atbildīgs par drošības pasākumiem iestādē un tās organizētajos pasākumos un, kas ir ne mazāk būtiski, – organizē izglītojošus pasākumus audzēkņiem par drošību, tai skaitā par iespējamu ievainojumu un fiziskas vai emocionālas vardarbības profilaksi.

Tiesībsargs aicina – sargājiet sevi un cilvēkus sev apkārt!