Noslēdzies skolēnu konkurss “Esi radošs – #RadiLikumu!”

Par godu Bērnu tiesību aizsardzības konvencijas ratificēšanas 30 gadu jubilejai tiesībsargs organizēja konkursu skolu jauniešiem. Konkursa galvenais uzdevums bija izstrādāt Bērnu tiesību aizsardzības likuma pantus bērniem un jauniešiem draudzīgā valodā.

Konkursa ietvaros tiesībsargs saņēma darbus no 18 pamatskolu komandām un piecām vidusskolu komandām no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem. Skolēniem bija jāizpilda divi uzdevumi: jāpārveido noteikti Bērnu tiesību aizsardzības likuma panti bērniem un jauniešiem saprotamā un draudzīgā valodā un otrs – jāizveido radošs darbiņš video, komiksā vai citā interesantā formātā par kādu no bērnu tiesībām.

Tiesībsargs un biroja kolēģi izsaka milzīgu pateicību un apbrīnu par jauniešu interesi, uzņēmību un radošumu, visi darbi vērtējami kā ļoti labi un izcili. Skolēnu darbus vērtēja pieaugušo un bērnu un jauniešu žūrija, un rezultātā kā ikvienā konkursā ir arī galvenās balvas saņēmēji – pamatskolu grupā tā ir Ventspils Pārventas pamatskolas 8. klases komanda “Jautrie”, savukārt vidusskolas grupā – Ludzas pilsētas ģimnāzijas 10.a klases komanda “Hammurapi”. Uzvarētāju komandas balvā saņem iespēju doties ekskursijā un apmeklēt AHHA zinātnes centru Tartu, Igaunijā.

Konkursa “Esi radošs – #RadiLikumu” pirmo trīs vietu ieguvēju radošie darbi

Ludzas pilsētas ģimnāzijas 10.a klase komandas “Hammurapi” (komandas kapteinis – Inta Žeikare) darbu skatīt vietnē Infogram.

Ventspils Pārventas pamatskolas 8. klases komanda “Jautrie”. Komandas kapteinis- skolotāja Ina Langzama

Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolas 11. klases komanda “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības”. Komandas kapteinis- skolotāja Lidija Lazdāne

Siguldas 1. pamatskolas 8.c klases komanda “Siguldas lauvas”. Komandas kapteinis- skolotāja Lolita Šteinberga

Rēzeknes 2. vidusskolas 11. klases komanda “2+1 (divi plus viens)”. Komandas kapteinis – skolotāja Svetlana Meiere

Rīgas Kultūras vidusskolas 11.a klases komanda “Astoņkājis”. Komandas kapteinis- Ingūna Kasparsone.

Rīgas Kultūras vidusskolas 11.a klases komanda "Astoņkājis" zīmējums par Bērnu tiesību aizsardzību no prettiesiskām darbībām

Pamatskolas komandu vidū 2. vietas ieguvēji ir Rīgas 46. vidusskolas 8.a klases komanda “Veni, vidi, vici” un 3. vietas – Siguldas 1. pamatskolas 8.c klases komandai “Siguldas lauvas”.

Tikmēr no vidusskolu komandām 2. vietu iegūst Rīgas Kultūru vidusskolas 11.a klases komanda “Astoņkājis”, bet 3. vietu dala Brāļu Skrindu Atašienes vidusskolas 11. klases komanda “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības” un Rēzeknes 2. vidusskolas 11. klases komanda “2+1 (divi plus viens)”.

No visiem iesniegtajiem skolēnu pārstrādātajiem likuma pantiem tiks izveidots viens bērniem un jauniešiem draudzīgs likums un izdots publicētā materiālā, uz kura prezentāciju šī gada 6. septembrī tikai aicināti visi līdzautori.

Tiesībsargs uzskata, ka dalība šādos konkursos palīdz jauniešiem vairot ne vien savas zināšanas un izpratni par savām tiesībām, bet arī izpaust savus talantus un parādīt to, kas viņiem ir svarīgs un aktuāls.