Septembris – Pilsoniskās līdzdalības mēnesis

Attēlā: Cilvēks, kurš kustina zemeslodi, ap kuru kā planētas ir dažādas ikonas, kuras simbolizē pilsoniskās līdzdalības formas, par kurām septembrī stāstīs tiesībsargs. Piemēram, par vēlēšanām, publiskajām diskusijām, biedrošanos, brīvprātīgo darbu, piketiem, mītiņiem un streikiem, referendumiem un parakstu vākšanu, iesaistīšanos vietējā pārvaldē, tiesībaizsardzības mehānismiem jeb tiesām, iestāšanos par mazākaizsargātajām grupām, vārda brīvību, izteiksmes brīvību un atbildību, kā arī privāto dzīvi un datu aizsardzību. Teksts uz attēla:Tavās rokās - pasauli kustināt!

Demokrātiska sabiedrība nav iedomājama bez aktīvas sabiedrības līdzdalības. Tāpēc septembris pirms 14. Saeimas vēlēšanām ir gluži piemērots laiks pievērsties Tavām iespējām mainīt lietas un notikumus, kas ietekmē Tevi šobrīd un nākotnē. Septembri tiesībsargs pasludina par pilsoniskās līdzdalības mēnesi.

Pilsoniskā līdzdalība ir cilvēka individuāla un mērķtiecīga iesaistīšanās dažādos procesos. Tai ir daudz formu, taču šomēnes stāstīsim par vēlēšanām, publiskajām diskusijām, biedrošanos, brīvprātīgo darbu, piketiem, mītiņiem un streikiem, referendumiem un parakstu vākšanu, iesaistīšanos vietējā pārvaldē, tiesībaizsardzības mehānismiem jeb tiesām, iestāšanos par mazākaizsargātajām grupām, vārda brīvību, izteiksmes brīvību un atbildību, kā arī privāto dzīvi un datu aizsardzību.

Visu šo līdzdalības formu mērķis ir veidot labu, izglītotu, spēcīgu, demokrātisku sabiedrību, kur katra cilvēka viedoklis, idejas un nākotnes redzējums tiek ņemts vērā. Tiesa, būtisku lomu pārmaiņu procesā ieņem arī tādas netaustāmas vērtības kā argumentu kvalitāte, cieņa un empātija, bez kurām pilsoniskā līdzdalība kļūst vien formāla un ilgtermiņā neefektīva.

Septembrī piedāvāto tēmu aizmetņi gūti no NVO Latvijas Pilsoniskā alianse, kuri savā pētījumā “Sabiedrības līdzdalības portrets” apkopojuši informāciju par līdzdalības formām. Plašāk ar ziņojumu vari iepazīties šeit: https://nvo.lv/uploads/201910301259384065.pdf

Tiesībsargs atgādina: “Tavās rokās ir pasauli kustināt!”

Seko regulāriem ierakstiem Tiesībsarga biroja Facebook kontā: www.facebook.com/Tiesibsargs