Tavās rokās – pasauli kustināt! Tiesībsargs izglītojošā materiālā skaidro, kas ir pilsoniskā līdzdalība

Tiesībsarga birojā izstrādāts informatīvi izglītojošs materiāls, kurā iedzīvotājiem draudzīgā un viegli saprotamā veidā izstāstīts par pilsonisko līdzdalību un tās formām. Tajā atrodami gan teoriju iekļaujoši apraksti, gan piemēri, palīdzot saprast, kā ikviens no mums var pielikt roku savam un kopīgajam labumam un veidot veiksmīgu sabiedrību.

Informatīvajā materiālā stāstīts par vēlēšanām, publiskajām diskusijām, brīvprātīgo darbu, biedrošanos, piketiem, gājieniem un sapulcēm, tautas nobalsošanu jeb referendumiem un parakstu vākšanu, tiesībām uz taisnīgu tiesu, iesaistīšanos sabiedrības pārvaldē, iestāšanos par mazaizsargātiem cilvēkiem, vārda un izteiksmes brīvību, kā arī privāto dzīvi un datu aizsardzību. Tas varētu būt noderīgs kā skolēniem un skolotājiem, īpaši politikas un vēstures nozares apgūšanai, tā ikvienam cilvēkam, kurš vēlas uzzināt ko vairāk par savām iespējam ietekmēt notikumus un lietu kārtību.

“Tā kā demokrātiska sabiedrība nav iedomājama bez aktīvas iedzīvotāju līdzdalības, vēlos parādīt, ka savu pilsonisko aktivitāti varam īstenot tik dažādos veidos. Iesaistoties un interesējoties par procesiem, mēs veidojam Latviju par tādu valsti, kurā ikviens tās iedzīvotājs var justies droši, piederīgi un labi,” atzīmē tiesībsargs Juris Jansons.

Visu aprakstīto līdzdalības formu mērķis ir veidot labu, izglītotu, spēcīgu, demokrātisku sabiedrību, kurā ikviena cilvēka viedoklis, idejas un nākotnes redzējums tiek ņemts vērā. Tiesa, būtisku lomu pārmaiņu procesā ieņem arī tādas netaustāmas vērtības kā argumentu kvalitāte, cieņa un empātija, bez kurām pilsoniskā līdzdalība kļūst vien formāla un ilgtermiņā neefektīva.

Piedāvāto tēmu aizmetņi gūti no nevalstiskās organizācijas Latvijas Pilsoniskā alianse, kuri savā pētījumā “Sabiedrības līdzdalības portrets” apkopojuši informāciju par līdzdalības formām. Plašāk ar šo informāciju varat iepazīties šeit: Latvijas Pilsoniskās alianses pētījums “Sabiedrības līdzdalības portrets” .

Tiesībsargs regulāri sociālajos medijos īsteno nelielas informatīvas kampaņas par dažādām cilvēktiesību un labas pārvaldības jomām. Šajā gadā īstenotas kampaņas par diskrimināciju, bērnu tiesībām, pilsonisko līdzdalību, mobingu, jau novembrī tiesībsargs aktualizēs cilvēku tirdzniecības novēršanas tēmu. Seko jaunumiem Tiesībsarga biroja Facebook un Twitter kontā.

Tiesībsargs atgādina: “Tavās rokās – pasauli kustināt!”

Materiāls: Tavās rokās – pasauli kustināt! Pilsoniskās līdzdalības formas un piemēri