Tiesībsargs atbild: Vai ierašanās Latvijā no trešās valsts bez Latvijā veikta Covid-19 testa būtu uzskatāma par pretlikumīgu?

Tiesībsargs ir saņēmis vēstuli no iedzīvotāja, kurš vēlas noskaidrot – Vai ierašanās Latvijā ar trešajā valstī veiktu negatīvu Covid-19 testu, kā arī aizpildītu Covidpass un tūlītēja došanās uz dzīvesvietu, tur izolējoties, bet, neveicot atkārtotu testu Latvijā, būtu uzskatāma par pretlikumīgu?

Tiesībsargs skaidro –  ja cilvēks atgriezies Latvijā no kādas trešās valsts[1] , bet neveic Covid-19 testu un arī nedodas izolēties uz kādu no noteiktajām tūrisma mītnēm, tad šāda rīcība uzskatāma par pretlikumīgu (arī tad, ja uzrāda trešajā valstī veiktu negatīvu Covid-19 testu un aizpildītu Covidpass).

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka persona, atgriežoties Latvijā, veic testu tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā. Piemēram, lidostā “Rīga” ir pieejamas vairākas testu veikšanas vietas. Viena no tādām ir E. Gulbja laboratorijas testēšanas punkts, kurā veic ātro testu, rezultātus var saņemt jau pusstundas laikā. Testu precizitāti var komentēt veselības speciālisti. Tiek arī ņemts vērā, ka testa rezultāti ne vienmēr var atspoguļot, vai persona ir infekcioza. Arī šajā gadījumā, pat ja testa rezultāts ir negatīvs, personai jāievēro pašizolācija (nevis karantīna, kas paredz stingrākus drošības pasākumus). Atteikšanās no testa veikšanas, ievērojot tikai pašizolāciju, var radīt inficēšanās riskus citām personām.

Ikvienam ir pienākums ievērot spēkā esošos likumus, Ministru kabineta noteikumus un citus normatīvos aktus arī tad, ja tiem nepiekrīt.

 

Noderīgi:

 

 


[1] Valsts, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste