Uzvara! Valdība apņemas nodrošināt iespēju visu kursu studentiem pieteikties stipendijai “Studētgods”

Pēc tiesībsarga aicinājuma Ministru kabinets (MK) apņēmies nodrošināt iespēju visu kursu studentiem pieteikties sociālajai stipendijai “Studētgods”. Aizvadītā gada septembrī tiesībsargs vēstulē vērsa MK uzmanību uz to, ka pašlaik stipendijai nevar pieteikties studenti no daudzbērnu ģimenēm, kuri uzsākuši studijas pirms 2021. gada 1. septembra. Tiesībsargs norādīja, ka tādējādi tiek pārkāptas šo studentu Satversmē noteiktās tiesības uz vienlīdzīgu attieksmi, un aicināja MK situāciju labot.

Atbildes vēstulē tiesībsargam MK apstiprinājis, ka pastāv iespēja nodrošināt tiesības pieteikties un saņemt stipendiju “Studētgods” visos kursos studējošajiem, kuri atbilst MK noteikumos par stipendijām minētajiem kritērijiem. Izglītības un zinātnes ministrija sola nepieciešamos grozījumus MK noteikumos virzīt pēc valsts budžeta pieņemšanas. Paredzēts, ka tiesības pieteikties un saņemt stipendiju visos kuros studējošajiem tiku nodrošinātas no 2023. gada 1. septembra.

“Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija šo atšķirīgo attieksmi pret daļu studentu dēvēja par “politiskās izšķiršanās jautājumu”. Atzinīgi vērtēju, ka nu panākta tāda “politiskā izšķiršanās”, lai ikviena studenta tiesības uz vienlīdzību būtu aizsargātas. Nedrīkst pieļaut, ka netiek ievēroti principi un vērtības, ko ikvienam cilvēkam garantē Satversme,” vērtē tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs turpinās sekot līdzi notikumu attīstībai.