Vai visiem šogad būs iespēja iesniegt gada ienākumu deklarāciju?

Katru gadu iedzīvotājiem ir iespēja iesniegt gada ienākumu deklarāciju, kas ir nozīmīga daļai Latvijas sabiedrības, jo tā ir iespēja saņemt papildu naudas līdzekļus.

Covid – 19 pandēmijas laikā cilvēku interesi pēc minētā pakalpojuma nemazinās. Tomēr, kā izskanējis medijos, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) klientu apkalpošanas centri saistībā ar Covid – 19 pandēmiju ir slēgti, klienti klātienē ierasties nevar, tādēļ gada ienākuma deklarācijas klātienē iesniegt nebūs iespējams. Cilvēki tiek aicināti to darīt Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vai izmantot šo iespēju trīs gadu laikā.

No vienas puses, ir saprotams VID lēmums slēgt klientu apkalpošanas centrus. Līdzīgi Covid-19 pandēmijas apstākļos ir rīkojušās arī citas valsts iestādes. Tomēr no otras puses, nav pareizi uz nenoteiktu laiku atstāt bez tik nozīmīga pakalpojuma vairākus desmitus tūkstošus to nodokļu maksātāju, kuriem nav ne iespēju, ne prasmju  iesniegt gada ienākumu deklarāciju ar EDS starpniecību. Šiem nodokļu maksātājiem tāpat kā tiem, kam ir iespējas un prasmes izmantot internetu, ir vienlīdzīgas tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju jau šī gada martā.

Tiesībsargs ir nosūtījis vēstuli Valsts ieņēmumu dienestam ar aicinājumu rast saprātīgus epidemioloģiskās drošības prasībām atbilstošus risinājumus, kā nodrošināt nodokļu maksātāju tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju papīra dokumenta veidā, kā arī sniegt sabiedrībai skaidri saprotamu informāciju attiecīgajiem risinājumiem.

Tiesībsarga vēstule Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei un Latvijas Republikas finanšu ministram pieejama šeit