Tiesībsargs atbild: Vai bērniem, kuri slimo ar astmu vai kādu citu elpošanas sistēmas slimību, mutes un deguna aizsegu nelietošana skolā būtu attaisnojama?

Tiesībsargs saņēma personas e-pastu, kurā lūdz padomu par prasību izglītojamiem 1.– 4.klasē mācību procesa laikā un ārpus tā lietot mutes un deguna aizsegus. Norādot, ka bērni slimo ar bronhiālo astmu.

Tiesībsarga birojs sazinājās ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālistiem, lai noskaidrotu viedokli par to, vai bērniem, kuri jau slimo ar astmu vai kādu citu elpošanas sistēmas slimību, masku nelietošana skolā būtu attaisnojama.

BKUS sniedza atbildi, ka bērnu alergologi un pneimonologi, kuru kompetencē ir astmas pacientu ārstēšana, nevar rekomendēt nenēsāt maskas vai sniegt izziņas, kas atļaus klātienē apmeklēt skolu nenēsājot sejas masku, jo tas rada pāŗāk lielus draudus gan pašu astmas pacientu, gan apkārtējo veselībai.

Jāpiebilst, ka tiesībsargs ir sniedzis viedokli par prasību izglītojamiem 1.– 4.klasē mācību procesa laikā un ārpus tā lietot mutes un deguna aizsegus. Ar tiesībsarga viedokli iespēja iepazīties tiesībsarga biroja mājas lapā.

 

Pielikumā pievienoju BKUS sniegto atbildi