Ēnu diena Tiesībsarga birojā

Ēnu dienas dalībnieki un Tiesībsarga biroja nodaļu vadītājas

Ceturtdien, 4. aprīlī, Tiesībsarga birojā tradicionālās Ēnu dienas laikā viesojās astoņi skolēni no Rīgas, Jelgavas, Alūksnes, Aknīstes, Auces un Baložiem, lai iepazītu jurista un komunikācijas speciālista profesiju ikdienas specifiku un amata pienākumus. Turklāt biroju šodien apmeklēja arī Ķekavas vidusskolas 12. klases skolēni, kuri uzzināja par tiesībsarga darbu, īpašu uzsvaru veltot diskriminācijas novēršanas tēmai.

Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas ēnotāji piedalījās sarunā ar Valsts robežsardzes amatpersonām par sadarbības aktualitātēm, tiesībsargam novērojot Latvijā nelikumīgi ieceļojušo ārvalstnieku piespiedu izraidīšanu. Jaunieši sniedza savu vērtējumu par to, kāda ir pašvaldību informatīvo izdevumu loma sabiedrības informēšanā un cik viegli ir samērot labas pārvaldības principa ievērošanu ar tiekšanos pēc izdevuma veidotāju politiskas neitralitātes. Tāpat skolēni guva ieskatu ikgadējā pasākuma “Tiesībsarga tiesas procesa izspēle cilvēktiesībās 2024” organizēšanā.

Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļa skolēniem piedāvāja ieskatu četru nodaļas juristu darba ikdienā, strādājot ar konkrētu gadījumu izpēti, izvērtējot klienta un iestādes argumentus, kā arī Tiesībsarga biroja pozīciju un turpmāko rīcību. Tāpat ēnām bija ekskluzīva iespēja piedalīties biroja pārstāvja radio intervijā par izklaides trokšņu tematiku.

Bērnu tiesību nodaļas juristi ēnotājus iepazīstināja ar aktuālākajām tēmām, noskaidrojot arī jauniešu viedokli dažādos jautājumos, piemēram, par mācību stundu sākumu agri no rīta un to ietekmi uz bērnu veselību, vardarbību izglītības iestādēs, iestājeksāmenu prasībām Rīgas pilsētas vidusskolās, bērnu un jauniešu līdzdalības tiesībām. Tāpat skolēni piedalījās Baltijas valstu Bērnu ombudu tikšanās plānošanas sanāksmē.

Tikmēr Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas ēnotājas piedalījās lekcijā par tiesībsarga institūcijas lomu un funkcijām, kā arī visas dienas garumā iepazina komunikācijas speciālista profesijas dinamiku: pasākumu rīkošanas nianses, rūpējoties par cilvēkiem un gādājot, lai nepieviļ tehnika, kā arī sadarbību ar medijiem, tostarp, preses relīzes rakstīšanu, sociālo  mediju ierakstu veidošanu, un citas aktivitātes.