Tiesībsarga aicinājums kļūst par realitāti – stipendiju “Studētgods” turpmāk varēs saņemt visos kursos studējošie

Ministru kabinets veicis nepieciešamos grozījumos MK noteikumos, lai stipendiju “Studētgods” turpmāk varētu saņemt visu kursu Latvijas augstskolu pilna laika klātienes bakalaura un koledžas līmeņa studenti, kuri atbilst šīs stipendijas saņemšanas kritērijiem. Par to aktīvi iestājās tiesībsargs.

Līdz šim stipendijai varēja pieteikties pilna laika klātienē studējošie koledžas un bakalaura studiju līmeņa 1. un 2. kursa studenti no daudzbērnu ģimenēm, bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie un studējošie ar I un II grupas invaliditāti. Savukārt no 2023. gada septembra stipendijai var pieteikties jau visu kursu studējošie. Pieaudzis arī stipendijas apmērs no 160 uz 175 eiro.

Tiesībsargs jau pirms gada vērsa valdības uzmanību, ka stipendijai nevar pieteikties studenti no daudzbērnu ģimenēm, kuri uzsākuši studijas pirms 2021. gada 1. septembra. Tiesībsargs norādīja, ka tādējādi tiek pārkāptas Satversmē noteiktās tiesības uz vienlīdzīgu attieksmi.

Tikmēr šī gada februārī tiesībsargs saņēma cerību pilnu ziņu, ka valdība ir apņēmusies nodrošināt iespēju visu kursu studentiem pieteikties stipendijai “Studētgods”. “Esmu gandarīts, ka apņemšanās ir vainagojusies ar konkrētu lēmumu un tā dēvētajam “politiskās izšķiršanās” jautājumam ir loģisks noslēgums,” uzsver tiesībsargs Juris Jansons.

Pieteikties “Studētgods” stipendijai 2023./2024. mācību gadam var līdz 20. septembrim, izmantojot Latvija.lv pakalpojumu “Studētgods”.

Plašāka informācija pieejama šeit.