Oktobra un novembra aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2023. gada oktobra un novembra aktualitāšu un notikumu apkopojums

Vakances Tiesībsarga birojā

Tiesībsarga birojā izsludinātas vakances vecākā jurista/vecākās juristes un juridiskā padomnieka/juridiskās padomnieces amatam jaunā struktūrvienībā – Diskriminācijas novēršanas nodaļā. Pieteikšanās līdz 22. decembrim.

Sešus gadus veciem bērniem jābūt vienlīdzīgām tiesībām tikt uzņemtiem Rīgas skolās – tiesībsarga pieteikumu vērtēs Satversmes tiesa

Tiesības no sešu gadu vecuma uzsākt skolas gaitas savas dzīvesvietas tuvākajā skolā jādod ikvienam rīdziniekam. Par šādu vienlīdzības principu iestājas tiesībsargs, pēc kura pieteikuma Satversmes tiesa ir ierosinājusi lietu.

5. decembrī notiks Starptautiskajai cilvēku ar invaliditāti dienai veltīta konference “Pieejamība – ceļš, kuru ejam”

Tiesībsarga birojs kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons”, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Eiropas Pieejamības resursu centru “AccessibleEU” šā gada 5. decembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3, Rīgā rīko konferenci “Pieejamība – ceļš, kuru ejam”, lai veicinātu izpratni un palielinātu sabiedrības informētību par izaicinājumiem, ar kuriem ikdienā saskaras cilvēki ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem.

Starptautisks simpozijs un konference par personas autonomiju garīgās veselības aprūpē

Tiesībsarga birojs sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Eiropas Padomes Bioētikas komiteju (CD BIO) 13. novembrī rīkoja simpoziju “Personas autonomija un garīgās veselības aprūpe: juridiskā perspektīva”. Savukārt 14. novembrī norisinājās starptautiska konference “Personas autonomijas veicināšana garīgās veselības aprūpes praksē”, kurā Eiropas Padomes dalībvalstu pārstāvji dalījās ar  labās prakses piemēriem par cilvēku ar garīgās veselības problēmām pašnoteikšanās tiesību īstenošanu un sabiedrības informēšanu un izpratnes veicināšanu.

Aptauja par diskrimināciju pieejā precēm vai pakalpojumiem

Tiesībsargs ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) un pētījumu centra “SKDS” atbalstu veic cilvēku ar invaliditāti aptauju ar mērķi noskaidrot, vai cilvēki ir saskārušies ar diskrimināciju savas invaliditātes dēļ pavisam ikdienišķās situācijā. Lūdzam aptauju aizpildīt līdz 31. decembrim vietnē ej.uz/SvarigaAptauja2023

Starptautiskā konferencē Rīgā diskutē par vārda brīvību un žurnālistu drošību

2023. gada 5. un 6. oktobrī Ārlietu ministrija, Kultūras ministrija, Tiesībsarga birojs un Eiropas Padome (EP) organizēja starptautisku konferenci par vārda brīvību un žurnālistu drošību “Spalva varenāka par zobenu? Risinot mūsdienu izaicinājumus vārda brīvības un žurnālistu drošības jomā”.

Eidžisma izskaušanai veltīta kampaņa – “Katram vecumam savs pavasaris!”

Tiesībsargs oktobrī īstenoja eidžisma izskaušanai veltītu kampaņu ar mērķi parādīt – katram vecumam ir savi plusi, savs skaistums un savas priekšrocības, kuras mēdz slāpēt sabiedrības uzskati par vecumam atbilstošu dzīvi, domāšanu un spējām.