Maija aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2023. gada maija aktualitāšu apkopojums.

Tiesībsargs uzrunā Eiropas Padomes dalībvalstu pārstāvjus par cilvēktiesību institūciju lomu

Trešdien, 31. maijā tiesībsargs Juris Jansons piedalījās Eiropas Padomes (EP) Ministru vietnieku komitejas sanāksmē Strasbūrā, Francijā, lai sniegtu komentāru par Eiropas Padomes rekomendācijām valstij attiecībā uz nacionālo cilvēktiesību iestādi Latvijā. Šī sanāksme ir viens no Latvijas prezidentūras pasākumiem Eiropas Padomes Ministru komitejā.

Kas paliks nesaņemts: ar grūtniecību saistīti atvaļinājumi vai samaksa par darbu projektā? Valsts uzspiež sievietēm-zinātniecēm šādu negodīgu izvēli

Latvijas atbildīgās institūcijas padara teju neiespējamu sieviešu – zinātnieču darba un privātās dzīves līdzsvaru. Tiesībsargs pārbaudes lietā konstatēja, ka Latvijas Zinātnes Padome, Izglītības un zinātnes ministrija un Finanšu ministrija sistemātiski liek šķēršļus, lai sievietes – zinātnieces varētu pilnvērtīgi izmantot ar grūtniecību saistītos atvaļinājumus.

Pieejama vide ārstniecības iestādē – norma vai greznība?

Tiesībsargs pārbaudes lietā konstatējis būtiskus pārkāpumus Ādažu slimnīcā, kurā netiek nodrošināta pieejama vide cilvēkiem ar invaliditāti. Vēl vairāk – atsevišķi pieejamības elementi rada draudus cilvēka veselībai. Šī situācija spilgti izgaismo Veselības inspekcijas formālismu pieejamas vides prasību vērtēšanā.

Cilvēktiesības biznesa vidē. Kas tās tādas?

Tiesībsargs vērsās pie Ministru prezidenta, norādot, ka uzņēmējdarbība un cilvēktiesības kā kopums Latvijā ir vāji regulēts. Ir jārod kvalitatīvs un uz ilgtermiņa attīstību vērsts risinājums situācijas sakārtošanai, ieviešot uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālo rīcības plānu.

Tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne saņem Atzinības krustu

Ceturtdien, 4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienā, Valsts prezidents Egils Levits svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza Atzinības krustu un iecēla par Atzinības krusta komandieri Latvijas Republikas tiesībsarga vietnieci, Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāju Inetu Piļāni. Apsveicam un no sirds lepojamies!

Noskaidroti “Tiesībsarga tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās 2023” uzvarētāji

Sestdien, 29. aprīlī, ar Latvijas Universitātes komandas “Otrais dubls” uzvaru noslēdzās tiesībsarga “Tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās 2023” fināls, 2. vietā paliekot Rīgas Stradiņa universitātes komandai “Trīs musketieri”. Šī gada tiesas procesa mutvārdu izspēlē piedalījās komandas no Rīgas Juridiskās augstskolas, Daugavpils universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes un Biznesa vadības koledžas.